Carillon en cello in het Wöhrmannhofje

Het is feestelijk als muziek, natuur en monumenten samenkomen. In dit prachtige hofje klinkt het carillon van de Wijnhuistoren heel helder door. Het samenspel tussen de cellist op de grond en de beiaardier hoog in de toren schept een magische ruimte rond de muziek van Bach, in een bewerking die speciaal voor dit festival is gecomponeerd. Delen uit drie cellosuites – afwisselend gespeeld op cello en carillon – worden gecombineerd met melodieën van Schubert en Fauré in een gezamenlijke uitvoering.

Het concert is vrij toegankelijk – iedereen is van harte welkom!

Programma

Bach Prélude uit Suite voor cello solo nr. 1
Fauré Après un Rêve
Bach Allemande en Courante uit Suite voor cello solo nr. 3
Saint-Saëns Le Cygne
Bach Sarabande, Gavotte en Gigue uit Suite voor cello solo nr. 6
Schubert Ständchen

Musici

Jeroen den Herder – cello
Frans Haagen – carillon

Goed om te weten
Het Wöhrmannhofje ligt midden in de oude binnenstad van Zutphen. We spelen buiten, dus neem een trui of jas mee als het wat fris is deze avond. Je kunt een plekje zoeken op het gras, of neem een opklapstoeltje mee als je dat comfortabler vindt.

Iedereen is welkom!

Over de musici

Jeroen den Herder
Cellist, artistiek leider CelloWercken en docent aan diverse conservatoria
Frans Haagen
Wereldwijd op festivals te beluisteren en oa stasdbeiaardier van Zutphen
Jeroen den Herder

Jeroen den Herder

Den Herder studeerde cum laude af bij Maria Hol, Dmitri Ferschtman en Christopher Bunting. Vervolgens werd hij leider van het Cello Octet Conjunto Ibérico, een groep met een wereldwijde reputatie als voltijds cello-ensemble. Hij won verschillende muziekprijzen, waaronder de eerste prijs van de “Postbank Sweelinck” cellocompetitie en de eerste prijs van de Stichting van het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam. Hij is een actief kamermusicus en speelde samen met musici als Janine Jansen, Igor Roma, Anner Bijlsma en als lid van het Ruysdael Kwartet trad hij op in alle grote concertzalen van Nederland (Concertgebouw), Engeland (Wigmore Hall) en Japan (Oji Hall). Hun concerten op de Amsterdamse Strijkkwartet Biënnale kregen veel lof. Tussen 1999 en 2012 was Jeroen cellist van het Nieuw Ensemble, een van de toonaangevende Nederlandse ensembles voor hedendaagse muziek.

Als artistiek leider van CelloWercken Zutphen, dat zowel het Internationale Cello Festival als de Cello Academie omvat, gaf hij hedendaagse componisten de opdracht om voor het festival te schrijven. Dit leidde tot inspirerende projecten zoals The Tibetan Book of the Death en Passion of Innocence.

Den Herder is een toegewijd docent sinds hij op 22-jarige leeftijd een professoraat aan het Utrechts Conservatorium aanvaardde. Zijn lessen zijn gebaseerd op de wisselwerking tussen geest en lichaam, en een cellotechniek geïnspireerd door zijn leermeester Christopher Bunting, een voormalige leerling van Pablo Casals. Cellospelen volgens natuurlijke principes zoals zwaartekracht, karakter en speelsheid.

"Alles is muziek, speel niet om fouten te vermijden, de delegatie van lichaamsfuncties en ademhaling" zijn enkele kernpunten die leiden tot een gezonde manier om perfectie te bereiken. Zijn belangrijkste focus is om mensen bewust te maken van wat ze precies oefenen. Hij gelooft dat bewustzijn van de eigen verbeelding, gevoelig luisteren, intuïtie en de delegatie van lichaamsfuncties de beste leermeesters voor het leven zijn.

Hij was regelmatig gastdocent aan het conservatorium van Minsk (2003-2010) en gastprofessor aan de universiteit van Tainan, Taiwan. Daarnaast gaf hij masterclasses in Nederland, België, Spanje, Duitsland, Frankrijk, China en Israël. Tegenwoordig is hij docent aan de conservatoria van Utrecht en Rotterdam.

“Ik heb Jeroen den Herder het Elgar celloconcert horen spelen met het Sint-Petersburgs Filharmonisch Orkest. Hij speelde met grote klasse en gevoeligheid, en ik geloof dat hij zich zal ontwikkelen tot een geweldige cellist.” — Yehudi Menuhin, 1995.

De muziek speelde al op jonge leeftijd al een belangrijke rol. In het gezin Den Herder spelen meerdere broers en zussen een instrument op hoog niveau. In een artikel van het magazine van het Muziekinstrumentenfonds kun je er meer over lezen >>

Frans Haagen

Frans Haagen

Frans Haagen is stadbeiaardier van Zutphen - in de Wijnhuistoren - , Doesburg, Kampen en Almelo. Als concerterend beiaardier is hij niet alleen in Nederland veelvuldig te beluisteren, maar ook op diverse festivals wereldwijd.

Hij studeerde beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort bij Bernard Winsemius en Arie Abbenes en behaalde daar cum laude het diploma. Tot voorkort was hij werkzaam als hoofdvakdocent beiaard bij diezelfde school. Als jurylid maakt hij regelmatig deel uit van internationale jury’s bij examens en orgel- en beiaardconcoursen.