Internationaal Cellofestival Zutphen
Passion of Innocence
Musici
Van bevlogen virtuozen tot grensverleggende jonge talenten – het Cellofestival Zutphen brengt bekende namen en spannende nieuwkomers samen.
We brengen een unieke smeltkroes van meesterschap en vernieuwing.
CELLISTEN EN GAMBISTEN
















Jeroen den Herder
Den Herder studeerde cum laude af bij Maria Hol, Dmitri Ferschtman en Christopher Bunting. Vervolgens werd hij leider van het Cello Octet Conjunto Ibérico, een groep met een wereldwijde reputatie als voltijds cello-ensemble. Hij won verschillende muziekprijzen, waaronder de eerste prijs van de “Postbank Sweelinck” cellocompetitie en de eerste prijs van de Stichting van het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam. Hij is een actief kamermusicus en speelde samen met musici als Janine Jansen, Igor Roma, Anner Bijlsma en als lid van het Ruysdael Kwartet trad hij op in alle grote concertzalen van Nederland (Concertgebouw), Engeland (Wigmore Hall) en Japan (Oji Hall). Hun concerten op de Amsterdamse Strijkkwartet Biënnale kregen veel lof. Tussen 1999 en 2012 was Jeroen cellist van het Nieuw Ensemble, een van de toonaangevende Nederlandse ensembles voor hedendaagse muziek.
Als artistiek leider van CelloWercken Zutphen, dat zowel het Internationale Cello Festival als de Cello Academie omvat, gaf hij hedendaagse componisten de opdracht om voor het festival te schrijven. Dit leidde tot inspirerende projecten zoals The Tibetan Book of the Death en Passion of Innocence.
Den Herder is een toegewijd docent sinds hij op 22-jarige leeftijd een professoraat aan het Utrechts Conservatorium aanvaardde. Zijn lessen zijn gebaseerd op de wisselwerking tussen geest en lichaam, en een cellotechniek geïnspireerd door zijn leermeester Christopher Bunting, een voormalige leerling van Pablo Casals. Cellospelen volgens natuurlijke principes zoals zwaartekracht, karakter en speelsheid.
"Alles is muziek, speel niet om fouten te vermijden, de delegatie van lichaamsfuncties en ademhaling" zijn enkele kernpunten die leiden tot een gezonde manier om perfectie te bereiken. Zijn belangrijkste focus is om mensen bewust te maken van wat ze precies oefenen. Hij gelooft dat bewustzijn van de eigen verbeelding, gevoelig luisteren, intuïtie en de delegatie van lichaamsfuncties de beste leermeesters voor het leven zijn.
Hij was regelmatig gastdocent aan het conservatorium van Minsk (2003-2010) en gastprofessor aan de universiteit van Tainan, Taiwan. Daarnaast gaf hij masterclasses in Nederland, België, Spanje, Duitsland, Frankrijk, China en Israël. Tegenwoordig is hij docent aan de conservatoria van Utrecht en Rotterdam.
“Ik heb Jeroen den Herder het Elgar celloconcert horen spelen met het Sint-Petersburgs Filharmonisch Orkest. Hij speelde met grote klasse en gevoeligheid, en ik geloof dat hij zich zal ontwikkelen tot een geweldige cellist.” — Yehudi Menuhin, 1995.
De muziek speelde al op jonge leeftijd al een belangrijke rol. In het gezin Den Herder spelen meerdere broers en zussen een instrument op hoog niveau. In een artikel van het magazine van het Muziekinstrumentenfonds kun je er meer over lezen >>

Leonid Gorokhov
De Russische cellist Leonid Gorokhov, geroemd om zijn expressieve spel en uitzonderlijke techniek, wordt vaak vergeleken met de legendarische Emanuel Feuermann. Hij werd geboren in Sint-Petersburg (destijds Leningrad) en begon op zevenjarige leeftijd met cello spelen. Hij studeerde bij Anatoli Nikitin aan het Rimsky-Korsakov Conservatorium en volgde masterclasses bij Daniil Shafran.
Gorokhov won prestigieuze prijzen, waaronder de Grand Prix en Eerste Prijs van het Concours de Genève – als enige Russische cellist ooit. In 1995 ontving hij de Cultural Achievement Prize van de European Association for Encouragement of the Arts voor zijn uitzonderlijke talent.
Zijn doorbraak kwam in 1991, toen hij als solist optrad met de Sint-Petersburg Filharmonie onder leiding van Lord Yehudi Menuhin. Menuhin werd zijn mentor en nodigde hem uit als docent aan de Yehudi Menuhin School in het Verenigd Koninkrijk. Dit bood Gorokhov de kans om met grote orkesten te spelen en met Menuhin samen te werken als solist en kamermusicus.
Hij speelde onder meer met de Berliner Philharmoniker, de Sint-Petersburg Filharmonie en het Royal Philharmonic Orchestra. Zijn repertoire omvat werken van Haydn, Schumann en Dvořák tot Walton en Lutosławski. Gorokhov keert regelmatig terug naar Rusland voor optredens, zoals de Russische première van Sonata Notturna van Nicholas Maw in Moskou. Naast zijn carrière als solist is hij gepassioneerd over kamermuziek en werkt hij graag samen met zowel jonge talenten als ervaren musici. Sinds 2008 is hij professor aan de Hochschule für Musik, Theater und Medien in Hannover.

Denis Shapovalov
Denis Shapovalov is een veelzijdig cellist, dirigent en componist. Hij behaalde zijn diploma aan het Moskouse Staatsconservatorium onder leiding van Natalia Shakhovskaya en won in 1994 de gouden medaille op de XI Internationale Tsjaikovski Wedstrijd.
Shapovalov treedt op als solist met gerenommeerde orkesten en dirigenten, waaronder het London Symphony Orchestra onder Mstislav Rostropovich. Hij heeft opgetreden in prestigieuze concertzalen zoals de Musikverein, het Concertgebouw en de Barbican Hall.
Naast zijn uitvoerende carrière heeft hij 12 jaar lesgegeven aan het Moskouse Staatsconservatorium en organiseert hij sinds 2014 de "Cello Travel International Academy", met masterclasses wereldwijd. Sinds 2022 is hij professor aan de Perosi Academie voor Muziek in Italië.
Shapovalov staat bekend om zijn vermogen om moeiteloos tussen klassieke muziek en rock te schakelen, wat blijkt uit zijn crossover-project "Rock vs Rococo". Hij componeerde ook de "Symphony Fantasy Tchaikovsky-Dvorak. A letter to a dearest friend", uitgevoerd door het Tchaikovsky Symphony Orchestra.

Amélie Chemin
De Franse gambist en cellist Amélie Chemin begon haar muzikale opleiding in Caen en Lyon, waar ze met lof afstudeerde in cello en kamermuziek. Haar passie voor de viola da gamba ontstond na een zomeracademie bij Jérôme Hantaï, waarna ze studeerde bij Emmanuelle Guigues in Lyon. In 2003 werd ze leerling van Paolo Pandolfo aan de Schola Cantorum Basiliensis, waar ze in 2008 afstudeerde. Daarnaast volgde ze lessen barokcello bij Petr Skalka en specialiseerde ze zich in renaissancegamba en middeleeuwse vedel bij Randall Cook. Ze volgde masterclasses bij onder anderen Jordi Savall, Marianne Muller en Philippe Pierlot.
Sinds 2003 is Chemin een actieve kracht binnen de Europese oude muziekwereld en werkte ze samen met dirigenten en solisten als William Christie, Ton Koopman, Jordi Savall en Andreas Scholl. In 2008 combineerde ze haar expertise in gamba en cello in een onderzoek naar de romantische arpeggione, waarmee ze Schuberts beroemde sonate uitvoerde op een reconstructie van dit zeldzame instrument.
Chemin trad op en nam op met Paolo Pandolfo, onder meer in Couperins duo’s voor twee viola da gamba en Marais’ Pièces à deux Violes (1689). Naast hun samenwerking als duo is ze sinds 2008 zijn pedagogisch assistent bij zomercursussen en masterclasses.
Ze speelt en werkt met ensembles als La Cetra Barockorchester Basel, Il Profondo, Mare Nostrum en L’Achéron en trad op in heel Europa, Turkije, Rusland, Japan en Noord- en Zuid-Amerika. Haar opnames verschenen bij Deutsche Grammophon, Ricercar, Glossa en ORF.

Paolo Pandolfo
Al meer dan dertig jaar behoort Paolo Pandolfo tot de toonaangevende solisten op de viola da gamba. Zijn diepgaande liefde voor het instrument leidde tot een intensieve verkenning van zowel de historische als expressieve mogelijkheden van de gamba.
Na ervaring in zowel jazz als klassieke muziek betrad Pandolfo rond 1979 de wereld van de oude muziek, samen met violist Enrico Gatti en klavecinist Rinaldo Alessandrini. Hij studeerde bij Jordi Savall aan de Schola Cantorum Basiliensis en werd van 1982 tot 1990 lid van Hespèrion XX, waarmee hij wereldwijd optrad en talloze opnames maakte.
Zijn solocarrière kreeg in 1990 een impuls met de publicatie van de C.P.E. Bach-sonates voor viola da gamba. In datzelfde jaar werd hij benoemd tot professor aan de Schola Cantorum Basiliensis, waar hij sindsdien de traditie van onderzoek en onderwijs in oude muziek voortzet.
Pandolfo heeft een uitgebreid oeuvre aan opnames, met een focus op het solo-repertoire voor viola da gamba, waaronder werken van Marais, Forqueray, Sainte-Colombe, Hume, Abel en J.S. Bach. Zijn bewerking van Bachs Zes Cellosuites wordt beschouwd als een essentiële aanvulling op elke Bach-discografie.
Zijn fascinatie voor historische improvisatie leidde tot projecten als Improvisando: de jazz van de 17e eeuw. Ook werkt hij met moderne composities, waaronder Travel Notes en Violatango. Zijn opnames zijn bekroond door toonaangevende muziekbladen.
Recente projecten omvatten "Regina Bastarda", een onderzoek naar virtuoze Italiaanse gambamuziek rond 1600, en "A Sentimental Journey", met preklassieke sonates van Carl Friedrich Abel. Daarnaast nam hij de complete Lyra-Viol werken van Alfonso Ferrabosco op (To the World).
Pandolfo geeft wereldwijd concerten en masterclasses. Zijn missie is het slaan van bruggen tussen verleden en heden, waarbij hij historische authenticiteit combineert met spontane expressie en improvisatie.

Viola de Hoog
Viola de Hoog is een veelzijdig musicus met een indrukwekkende carrière. Ze is een toonaangevende celliste in de wereld van de oude muziek, maar heeft zich ook twintig jaar lang bewezen als lid van het gerenommeerde Schönberg Quartet. Momenteel speelt ze als cellist in Ensemble Schönbrunn en het Narratio Quartet en is ze eerste cellist bij de Nieuwe Philharmonie Utrecht en The King’s Consort.
Sinds 1990 deelt ze haar expertise als docent barokcello, cello en kamermuziek aan de conservatoria van Amsterdam, Utrecht en Bremen.
Haar discografie weerspiegelt haar brede muzikale reikwijdte. Haar opnamen van Bach’s cellosuites en Mendelssohns cellosonates zijn uitgebracht bij Vivatmusic. Daarnaast maakte ze met Ensemble Schönbrunn en het Schönberg Quartet diverse opnamen die haar veelzijdigheid als musicus onderstrepen. In 2024/25 bracht het Narratio Quartet een reeks uit: negen CD’s met Beethovens complete strijkkwartetten, wereldwijd de eerste opname van deze cyclus op historische instrumenten.

Victor Garcia Garcia
Victor Garcia Garcia is een Spaanse cellist die zich heeft gespecialiseerd in de historische uitvoeringspraktijk. Hij heeft een internationale muzikale carrière als solist, kamermusicus en ensemblespeler. Naast zijn activiteiten als uitvoerend musicus heeft hij ook interesse in onderzoek: hij behaalde een doctoraat aan het Royal Conservatoire of Scotland en de University of St Andrews, waar hij zich richtte op de uitvoeringspraktijk van cellisten die leefden rond Beethoven. Hij doceert historische cello aan het Utrechts Conservatorium (HKU).
In 2024 ontving Victor de eerste prijs in de categorie cello/barokcello op het Bach Internationaal Concours in Leipzig. Ook won hij de eerste prijs in de York Early Music Competition, als lid van het ensemble Ayres Extemporae, waarin hij violoncello piccolo speelt. Als lid van Duo Auxesis behaalde hij de Eerste Prijs, de Prijs “Muziek en Ruimte” en de Publieksprijs op het Händel Concours in Göttingen in 2022. In 2013 ontving hij de Tweede Prijs op het Witold Lutoslawski Celloconcours in Warschau.
Hij treedt regelmatig op met Europese ensembles in de oude muziekscene, zoals het Balthasar Neumann Orchestra, Barokorkest van Sevilla, Orchestre des Champs-Élysées, Dunedin Consort, Millenium Orchestra or Orchestre Révolutionnaire et Romantique. Hij is artistiek directeur van het Festival Impulso in La Palma (Spanje).

Alfian Emir Adytia
Alfian Emir Adytia is een Indonesische cellist, componist en performer, woonachtig in Nederland. Hij voltooide zijn masteropleiding in klassieke cellomuziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij afstudeerde met een uitmuntend cijfer van 9,5/10 en een onderscheiding voor originaliteit.
Na zijn studie verdiepte Emir zich in de boeiende wereld van live-elektronics, waarmee hij zijn klankwereld verder uitbreidde. Sinds 2017 bracht hij zes onafhankelijke albums uit, waarin zijn muzikale ontwikkeling en verkenningen van verschillende genres tot uiting komen. Zijn werk is diep geworteld in de Indonesische volksmuziek en de Europese klassieke muziekopleiding — een fusie die een unieke dimensie aan zijn composities toevoegt. Emir’s stukken zijn uitgevoerd op grote podia.
In 2022 ontving hij een eervolle vermelding tijdens de Calefax Composers Competition en een speciale vermelding in de Bartók World Competition for Composition.
Zijn muziek is op uiteenlopende plekken gespeeld: van een bescheiden gemeenschap van jonge cellisten in Yogyakarta tot aan een filmvertoning op het FIVARS-festival in Los Angeles en Montreal.

Cello Cello
Topcellisten Pepijn Meeuws en Emile Visser transformeren een klassiek concert tot absurdistisch theater. Ze speelden tien seizoenen hun eigen succesvolle muziektheaterproductie Cello! Cello! Ma non troppo.
Meeuws is een theatrale duizendpoot die zijn sporen verdiende als cellist, performer, goochelaar en zingende zaagspeler, onder andere in De Suleika’s en ’t Mysterie van de Gevoelige Snaar en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Emile blinkt uit in riffs en walking basses en is lid van Nikitov en het Metropole Orkest.

Joachim Eijlander
Joachim Eijlander is een veelzijdig Nederlands cellist, bekend om zijn optredens als solist en kamermusicus in Europa, Azië en de Verenigde Staten. Hij werkte samen met ensembles en musici zoals het Borodin Kwartet, Lisa Larsson, Robert Holl, Randall Scarlata, Inon Barnatan, Karl Leister en Godfried Hoogeveen. Daarnaast werkte hij met componisten als Henri Dutilleux, György Kurtág, Sofia Gubaidulina, Louis Andriessen en Joey Roukens.
In 2000 richtte hij het Rubens Quartet op, waarmee hij tot 2015 internationaal optrad en prijzen won op concoursen in Oostenrijk en Tsjechië. Het kwartet trad op in zalen zoals het Concertgebouw Amsterdam, Tonhalle Zürich, Berliner Philharmonie en het Rudolphinum Praag.
Als solist trad Eijlander op met orkesten zoals het Nationaal Symfonieorkest van Oekraïne, het Lviv Filharmonisch Orkest en het Roemeense Staatsfilharmonisch Orkest Tirgu Mures. Hij is een terugkerende gast op internationale festivals, waaronder die in Sitka (Alaska), Prussia Cove (VK), Schleswig-Holstein en Mecklenburg-Vorpommern (Duitsland).
Zijn discografie omvat opnames van de complete cellosuites van Johann Sebastian Bach (2015), "Sequentia!" met caprices van Joseph dall'Abaco en Alfredo Piatti (2017), en "Dark Fire" (2020), een muzikale reis die het Westen en het Oosten verbindt.

Joël Siepmann
Joël Siepmann, geboren in Tübingen, is een cellist met een breed palet aan muzikale invloeden die moeiteloos schakelt tussen klassieke en eigentijdse muziek. Sinds april 2020 is Siepmann solocellist van het wereldberoemde Metropole Orkest en maakt hij deel uit van het cello-kwartet Metrocelli, dat in 2021 hun titelloze debuutalbum uitbracht.
Met het Metropole Orkest werkte hij samen met internationale grootheden als Jacob Collier, Gregory Porter, Robbie Williams, Ibrahim Maalouf en Steve Vai.
Siepmann begon op zesjarige leeftijd met spelen en studeerde onder meer in Essen bij professor Christoph Richter en de Royal Academy of Music in Londen bij Guy Johnston. Als lid van Trio Opal won hij verschillende prijzen tijdens de Trondheim International Piano Trio Competition in 2019. Gedurende zijn carrière trad hij op met diverse orkesten en ensembles in prestigieuze concertzalen in steden als Londen, Berlijn, Parijs, Sint-Petersburg, Amsterdam, Seoel, Tokio en Shanghai. Hij volgde daarnaast masterclasses en coaching bij gerenommeerde cellisten zoals Lynn Harrell, Anner Bylsma, Jérôme Pernoo, Colin Carr, Misha Maisky en Steven Isserlis.

Maartje-Maria den Herder
Maartje-Maria den Herder is cellist in het Koninklijk Concertgebouworkest. Ze studeerde aan het Utrechts Conservatorium en het Conservatorium van Amsterdam.
Tijdens de eerste Cello Biënnale won zij de tweede prijs en de publieksprijs. Als solist trad zij op met onder meer het Radio Symfonie Orkest, Amsterdam Sinfonietta en het Residentie Orkest, waarmee ze een wereldpremière van Philip Glass uitvoerde. Ze was lid van het Gustav Mahler Jugendorchester en het Europees Jeugdorkest en volgde in 2005–2006 het academietraject van het Koninklijk Concertgebouworkest, waar zij sinds 2014 vast lid is. Regelmatig speelt ze kamermuziek in Camerata RCO. Maartje-Maria bespeelt een anonieme Milanese cello uit 1673, haar ter beschikking gesteld door het orkest.

María Suárez López
Deze Spaanse cellist en interdisciplinair artiest combineert traditionele cellomuziek met andere kunstvormen. Een voorbeeld hiervan is haar project "Persephone", waarin ze haar liefde voor de cello integreert met andere disciplines.
María behaalde haar Master of Arts in Cello Performance aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) tussen 2021 en 2023.In 2023 trad ze op in de Lutherse Kerk in Utrecht, waar ze tijdens haar masterrecital werk uitvoerde zoals de Eerste Suite in G majeur van J.S. Bach. Daarnaast heeft ze samengewerkt met musici zoals pianist Artem Belogurov, met wie ze de cellosonate van G. Jenner uitvoerde.

Diogo Martins
Diogo Martins (1999) is een Portugese cellist en kunstenaar, gefascineerd door de verkenning en samensmelting van verschillende muziekgenres en kunsten.
Afgestudeerd met het hoogste cijfer aan de Superior School of Applied Arts (Portugal), woont Diogo momenteel in Nederland, waar hij studeert bij Joachim Eijlander aan Codarts. Diogo is een van de oprichters van het Quartz Quintet, een strijkkwartet met accordeon gericht op de verspreiding van muziek, geschreven voor deze formatie.
In september bracht Diogo "Second Voice" in première, een concert met muziek voor solo cello en stem, geïnspireerd op de muziek en poëzie van Jose Afonso, een Portugese singer-songwriter.

Kento van Iersel
Kento van Iersel (12 jaar) is prijswinnaar op het Britten Concours voor cello dat in maart 2025 plaatsvond. Jeroen den Herder, jurylid van het Concours, volgt Kento al langere tijd en bood hem een plekje aan in het festival. Tijdens de Passion of Innocence speelt hij een eigen solo.
Kento's ouders zijn eveneens fantastische musici - zij spelen in het Ruysdael Kwartet in het Concertgebouw Orkest. Momenteel heeft hij les van Mariëtte Landheer en houdt behalve van cellospelen ook van schaken, bakken en tennissen.
















Jeroen den Herder
Den Herder studeerde cum laude af bij Maria Hol, Dmitri Ferschtman en Christopher Bunting. Vervolgens werd hij leider van het Cello Octet Conjunto Ibérico, een groep met een wereldwijde reputatie als voltijds cello-ensemble. Hij won verschillende muziekprijzen, waaronder de eerste prijs van de “Postbank Sweelinck” cellocompetitie en de eerste prijs van de Stichting van het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam. Hij is een actief kamermusicus en speelde samen met musici als Janine Jansen, Igor Roma, Anner Bijlsma en als lid van het Ruysdael Kwartet trad hij op in alle grote concertzalen van Nederland (Concertgebouw), Engeland (Wigmore Hall) en Japan (Oji Hall). Hun concerten op de Amsterdamse Strijkkwartet Biënnale kregen veel lof. Tussen 1999 en 2012 was Jeroen cellist van het Nieuw Ensemble, een van de toonaangevende Nederlandse ensembles voor hedendaagse muziek.
Als artistiek leider van CelloWercken Zutphen, dat zowel het Internationale Cello Festival als de Cello Academie omvat, gaf hij hedendaagse componisten de opdracht om voor het festival te schrijven. Dit leidde tot inspirerende projecten zoals The Tibetan Book of the Death en Passion of Innocence.
Den Herder is een toegewijd docent sinds hij op 22-jarige leeftijd een professoraat aan het Utrechts Conservatorium aanvaardde. Zijn lessen zijn gebaseerd op de wisselwerking tussen geest en lichaam, en een cellotechniek geïnspireerd door zijn leermeester Christopher Bunting, een voormalige leerling van Pablo Casals. Cellospelen volgens natuurlijke principes zoals zwaartekracht, karakter en speelsheid.
"Alles is muziek, speel niet om fouten te vermijden, de delegatie van lichaamsfuncties en ademhaling" zijn enkele kernpunten die leiden tot een gezonde manier om perfectie te bereiken. Zijn belangrijkste focus is om mensen bewust te maken van wat ze precies oefenen. Hij gelooft dat bewustzijn van de eigen verbeelding, gevoelig luisteren, intuïtie en de delegatie van lichaamsfuncties de beste leermeesters voor het leven zijn.
Hij was regelmatig gastdocent aan het conservatorium van Minsk (2003-2010) en gastprofessor aan de universiteit van Tainan, Taiwan. Daarnaast gaf hij masterclasses in Nederland, België, Spanje, Duitsland, Frankrijk, China en Israël. Tegenwoordig is hij docent aan de conservatoria van Utrecht en Rotterdam.
“Ik heb Jeroen den Herder het Elgar celloconcert horen spelen met het Sint-Petersburgs Filharmonisch Orkest. Hij speelde met grote klasse en gevoeligheid, en ik geloof dat hij zich zal ontwikkelen tot een geweldige cellist.” — Yehudi Menuhin, 1995.
De muziek speelde al op jonge leeftijd al een belangrijke rol. In het gezin Den Herder spelen meerdere broers en zussen een instrument op hoog niveau. In een artikel van het magazine van het Muziekinstrumentenfonds kun je er meer over lezen >>

Leonid Gorokhov
De Russische cellist Leonid Gorokhov, geroemd om zijn expressieve spel en uitzonderlijke techniek, wordt vaak vergeleken met de legendarische Emanuel Feuermann. Hij werd geboren in Sint-Petersburg (destijds Leningrad) en begon op zevenjarige leeftijd met cello spelen. Hij studeerde bij Anatoli Nikitin aan het Rimsky-Korsakov Conservatorium en volgde masterclasses bij Daniil Shafran.
Gorokhov won prestigieuze prijzen, waaronder de Grand Prix en Eerste Prijs van het Concours de Genève – als enige Russische cellist ooit. In 1995 ontving hij de Cultural Achievement Prize van de European Association for Encouragement of the Arts voor zijn uitzonderlijke talent.
Zijn doorbraak kwam in 1991, toen hij als solist optrad met de Sint-Petersburg Filharmonie onder leiding van Lord Yehudi Menuhin. Menuhin werd zijn mentor en nodigde hem uit als docent aan de Yehudi Menuhin School in het Verenigd Koninkrijk. Dit bood Gorokhov de kans om met grote orkesten te spelen en met Menuhin samen te werken als solist en kamermusicus.
Hij speelde onder meer met de Berliner Philharmoniker, de Sint-Petersburg Filharmonie en het Royal Philharmonic Orchestra. Zijn repertoire omvat werken van Haydn, Schumann en Dvořák tot Walton en Lutosławski. Gorokhov keert regelmatig terug naar Rusland voor optredens, zoals de Russische première van Sonata Notturna van Nicholas Maw in Moskou. Naast zijn carrière als solist is hij gepassioneerd over kamermuziek en werkt hij graag samen met zowel jonge talenten als ervaren musici. Sinds 2008 is hij professor aan de Hochschule für Musik, Theater und Medien in Hannover.

Denis Shapovalov
Denis Shapovalov is een veelzijdig cellist, dirigent en componist. Hij behaalde zijn diploma aan het Moskouse Staatsconservatorium onder leiding van Natalia Shakhovskaya en won in 1994 de gouden medaille op de XI Internationale Tsjaikovski Wedstrijd.
Shapovalov treedt op als solist met gerenommeerde orkesten en dirigenten, waaronder het London Symphony Orchestra onder Mstislav Rostropovich. Hij heeft opgetreden in prestigieuze concertzalen zoals de Musikverein, het Concertgebouw en de Barbican Hall.
Naast zijn uitvoerende carrière heeft hij 12 jaar lesgegeven aan het Moskouse Staatsconservatorium en organiseert hij sinds 2014 de "Cello Travel International Academy", met masterclasses wereldwijd. Sinds 2022 is hij professor aan de Perosi Academie voor Muziek in Italië.
Shapovalov staat bekend om zijn vermogen om moeiteloos tussen klassieke muziek en rock te schakelen, wat blijkt uit zijn crossover-project "Rock vs Rococo". Hij componeerde ook de "Symphony Fantasy Tchaikovsky-Dvorak. A letter to a dearest friend", uitgevoerd door het Tchaikovsky Symphony Orchestra.

Amélie Chemin
De Franse gambist en cellist Amélie Chemin begon haar muzikale opleiding in Caen en Lyon, waar ze met lof afstudeerde in cello en kamermuziek. Haar passie voor de viola da gamba ontstond na een zomeracademie bij Jérôme Hantaï, waarna ze studeerde bij Emmanuelle Guigues in Lyon. In 2003 werd ze leerling van Paolo Pandolfo aan de Schola Cantorum Basiliensis, waar ze in 2008 afstudeerde. Daarnaast volgde ze lessen barokcello bij Petr Skalka en specialiseerde ze zich in renaissancegamba en middeleeuwse vedel bij Randall Cook. Ze volgde masterclasses bij onder anderen Jordi Savall, Marianne Muller en Philippe Pierlot.
Sinds 2003 is Chemin een actieve kracht binnen de Europese oude muziekwereld en werkte ze samen met dirigenten en solisten als William Christie, Ton Koopman, Jordi Savall en Andreas Scholl. In 2008 combineerde ze haar expertise in gamba en cello in een onderzoek naar de romantische arpeggione, waarmee ze Schuberts beroemde sonate uitvoerde op een reconstructie van dit zeldzame instrument.
Chemin trad op en nam op met Paolo Pandolfo, onder meer in Couperins duo’s voor twee viola da gamba en Marais’ Pièces à deux Violes (1689). Naast hun samenwerking als duo is ze sinds 2008 zijn pedagogisch assistent bij zomercursussen en masterclasses.
Ze speelt en werkt met ensembles als La Cetra Barockorchester Basel, Il Profondo, Mare Nostrum en L’Achéron en trad op in heel Europa, Turkije, Rusland, Japan en Noord- en Zuid-Amerika. Haar opnames verschenen bij Deutsche Grammophon, Ricercar, Glossa en ORF.

Paolo Pandolfo
Al meer dan dertig jaar behoort Paolo Pandolfo tot de toonaangevende solisten op de viola da gamba. Zijn diepgaande liefde voor het instrument leidde tot een intensieve verkenning van zowel de historische als expressieve mogelijkheden van de gamba.
Na ervaring in zowel jazz als klassieke muziek betrad Pandolfo rond 1979 de wereld van de oude muziek, samen met violist Enrico Gatti en klavecinist Rinaldo Alessandrini. Hij studeerde bij Jordi Savall aan de Schola Cantorum Basiliensis en werd van 1982 tot 1990 lid van Hespèrion XX, waarmee hij wereldwijd optrad en talloze opnames maakte.
Zijn solocarrière kreeg in 1990 een impuls met de publicatie van de C.P.E. Bach-sonates voor viola da gamba. In datzelfde jaar werd hij benoemd tot professor aan de Schola Cantorum Basiliensis, waar hij sindsdien de traditie van onderzoek en onderwijs in oude muziek voortzet.
Pandolfo heeft een uitgebreid oeuvre aan opnames, met een focus op het solo-repertoire voor viola da gamba, waaronder werken van Marais, Forqueray, Sainte-Colombe, Hume, Abel en J.S. Bach. Zijn bewerking van Bachs Zes Cellosuites wordt beschouwd als een essentiële aanvulling op elke Bach-discografie.
Zijn fascinatie voor historische improvisatie leidde tot projecten als Improvisando: de jazz van de 17e eeuw. Ook werkt hij met moderne composities, waaronder Travel Notes en Violatango. Zijn opnames zijn bekroond door toonaangevende muziekbladen.
Recente projecten omvatten "Regina Bastarda", een onderzoek naar virtuoze Italiaanse gambamuziek rond 1600, en "A Sentimental Journey", met preklassieke sonates van Carl Friedrich Abel. Daarnaast nam hij de complete Lyra-Viol werken van Alfonso Ferrabosco op (To the World).
Pandolfo geeft wereldwijd concerten en masterclasses. Zijn missie is het slaan van bruggen tussen verleden en heden, waarbij hij historische authenticiteit combineert met spontane expressie en improvisatie.

Viola de Hoog
Viola de Hoog is een veelzijdig musicus met een indrukwekkende carrière. Ze is een toonaangevende celliste in de wereld van de oude muziek, maar heeft zich ook twintig jaar lang bewezen als lid van het gerenommeerde Schönberg Quartet. Momenteel speelt ze als cellist in Ensemble Schönbrunn en het Narratio Quartet en is ze eerste cellist bij de Nieuwe Philharmonie Utrecht en The King’s Consort.
Sinds 1990 deelt ze haar expertise als docent barokcello, cello en kamermuziek aan de conservatoria van Amsterdam, Utrecht en Bremen.
Haar discografie weerspiegelt haar brede muzikale reikwijdte. Haar opnamen van Bach’s cellosuites en Mendelssohns cellosonates zijn uitgebracht bij Vivatmusic. Daarnaast maakte ze met Ensemble Schönbrunn en het Schönberg Quartet diverse opnamen die haar veelzijdigheid als musicus onderstrepen. In 2024/25 bracht het Narratio Quartet een reeks uit: negen CD’s met Beethovens complete strijkkwartetten, wereldwijd de eerste opname van deze cyclus op historische instrumenten.

Victor Garcia Garcia
Victor Garcia Garcia is een Spaanse cellist die zich heeft gespecialiseerd in de historische uitvoeringspraktijk. Hij heeft een internationale muzikale carrière als solist, kamermusicus en ensemblespeler. Naast zijn activiteiten als uitvoerend musicus heeft hij ook interesse in onderzoek: hij behaalde een doctoraat aan het Royal Conservatoire of Scotland en de University of St Andrews, waar hij zich richtte op de uitvoeringspraktijk van cellisten die leefden rond Beethoven. Hij doceert historische cello aan het Utrechts Conservatorium (HKU).
In 2024 ontving Victor de eerste prijs in de categorie cello/barokcello op het Bach Internationaal Concours in Leipzig. Ook won hij de eerste prijs in de York Early Music Competition, als lid van het ensemble Ayres Extemporae, waarin hij violoncello piccolo speelt. Als lid van Duo Auxesis behaalde hij de Eerste Prijs, de Prijs “Muziek en Ruimte” en de Publieksprijs op het Händel Concours in Göttingen in 2022. In 2013 ontving hij de Tweede Prijs op het Witold Lutoslawski Celloconcours in Warschau.
Hij treedt regelmatig op met Europese ensembles in de oude muziekscene, zoals het Balthasar Neumann Orchestra, Barokorkest van Sevilla, Orchestre des Champs-Élysées, Dunedin Consort, Millenium Orchestra or Orchestre Révolutionnaire et Romantique. Hij is artistiek directeur van het Festival Impulso in La Palma (Spanje).

Alfian Emir Adytia
Alfian Emir Adytia is een Indonesische cellist, componist en performer, woonachtig in Nederland. Hij voltooide zijn masteropleiding in klassieke cellomuziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij afstudeerde met een uitmuntend cijfer van 9,5/10 en een onderscheiding voor originaliteit.
Na zijn studie verdiepte Emir zich in de boeiende wereld van live-elektronics, waarmee hij zijn klankwereld verder uitbreidde. Sinds 2017 bracht hij zes onafhankelijke albums uit, waarin zijn muzikale ontwikkeling en verkenningen van verschillende genres tot uiting komen. Zijn werk is diep geworteld in de Indonesische volksmuziek en de Europese klassieke muziekopleiding — een fusie die een unieke dimensie aan zijn composities toevoegt. Emir’s stukken zijn uitgevoerd op grote podia.
In 2022 ontving hij een eervolle vermelding tijdens de Calefax Composers Competition en een speciale vermelding in de Bartók World Competition for Composition.
Zijn muziek is op uiteenlopende plekken gespeeld: van een bescheiden gemeenschap van jonge cellisten in Yogyakarta tot aan een filmvertoning op het FIVARS-festival in Los Angeles en Montreal.

Cello Cello
Topcellisten Pepijn Meeuws en Emile Visser transformeren een klassiek concert tot absurdistisch theater. Ze speelden tien seizoenen hun eigen succesvolle muziektheaterproductie Cello! Cello! Ma non troppo.
Meeuws is een theatrale duizendpoot die zijn sporen verdiende als cellist, performer, goochelaar en zingende zaagspeler, onder andere in De Suleika’s en ’t Mysterie van de Gevoelige Snaar en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Emile blinkt uit in riffs en walking basses en is lid van Nikitov en het Metropole Orkest.

Joachim Eijlander
Joachim Eijlander is een veelzijdig Nederlands cellist, bekend om zijn optredens als solist en kamermusicus in Europa, Azië en de Verenigde Staten. Hij werkte samen met ensembles en musici zoals het Borodin Kwartet, Lisa Larsson, Robert Holl, Randall Scarlata, Inon Barnatan, Karl Leister en Godfried Hoogeveen. Daarnaast werkte hij met componisten als Henri Dutilleux, György Kurtág, Sofia Gubaidulina, Louis Andriessen en Joey Roukens.
In 2000 richtte hij het Rubens Quartet op, waarmee hij tot 2015 internationaal optrad en prijzen won op concoursen in Oostenrijk en Tsjechië. Het kwartet trad op in zalen zoals het Concertgebouw Amsterdam, Tonhalle Zürich, Berliner Philharmonie en het Rudolphinum Praag.
Als solist trad Eijlander op met orkesten zoals het Nationaal Symfonieorkest van Oekraïne, het Lviv Filharmonisch Orkest en het Roemeense Staatsfilharmonisch Orkest Tirgu Mures. Hij is een terugkerende gast op internationale festivals, waaronder die in Sitka (Alaska), Prussia Cove (VK), Schleswig-Holstein en Mecklenburg-Vorpommern (Duitsland).
Zijn discografie omvat opnames van de complete cellosuites van Johann Sebastian Bach (2015), "Sequentia!" met caprices van Joseph dall'Abaco en Alfredo Piatti (2017), en "Dark Fire" (2020), een muzikale reis die het Westen en het Oosten verbindt.

Joël Siepmann
Joël Siepmann, geboren in Tübingen, is een cellist met een breed palet aan muzikale invloeden die moeiteloos schakelt tussen klassieke en eigentijdse muziek. Sinds april 2020 is Siepmann solocellist van het wereldberoemde Metropole Orkest en maakt hij deel uit van het cello-kwartet Metrocelli, dat in 2021 hun titelloze debuutalbum uitbracht.
Met het Metropole Orkest werkte hij samen met internationale grootheden als Jacob Collier, Gregory Porter, Robbie Williams, Ibrahim Maalouf en Steve Vai.
Siepmann begon op zesjarige leeftijd met spelen en studeerde onder meer in Essen bij professor Christoph Richter en de Royal Academy of Music in Londen bij Guy Johnston. Als lid van Trio Opal won hij verschillende prijzen tijdens de Trondheim International Piano Trio Competition in 2019. Gedurende zijn carrière trad hij op met diverse orkesten en ensembles in prestigieuze concertzalen in steden als Londen, Berlijn, Parijs, Sint-Petersburg, Amsterdam, Seoel, Tokio en Shanghai. Hij volgde daarnaast masterclasses en coaching bij gerenommeerde cellisten zoals Lynn Harrell, Anner Bylsma, Jérôme Pernoo, Colin Carr, Misha Maisky en Steven Isserlis.

Maartje-Maria den Herder
Maartje-Maria den Herder is cellist in het Koninklijk Concertgebouworkest. Ze studeerde aan het Utrechts Conservatorium en het Conservatorium van Amsterdam.
Tijdens de eerste Cello Biënnale won zij de tweede prijs en de publieksprijs. Als solist trad zij op met onder meer het Radio Symfonie Orkest, Amsterdam Sinfonietta en het Residentie Orkest, waarmee ze een wereldpremière van Philip Glass uitvoerde. Ze was lid van het Gustav Mahler Jugendorchester en het Europees Jeugdorkest en volgde in 2005–2006 het academietraject van het Koninklijk Concertgebouworkest, waar zij sinds 2014 vast lid is. Regelmatig speelt ze kamermuziek in Camerata RCO. Maartje-Maria bespeelt een anonieme Milanese cello uit 1673, haar ter beschikking gesteld door het orkest.

María Suárez López
Deze Spaanse cellist en interdisciplinair artiest combineert traditionele cellomuziek met andere kunstvormen. Een voorbeeld hiervan is haar project "Persephone", waarin ze haar liefde voor de cello integreert met andere disciplines.
María behaalde haar Master of Arts in Cello Performance aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) tussen 2021 en 2023.In 2023 trad ze op in de Lutherse Kerk in Utrecht, waar ze tijdens haar masterrecital werk uitvoerde zoals de Eerste Suite in G majeur van J.S. Bach. Daarnaast heeft ze samengewerkt met musici zoals pianist Artem Belogurov, met wie ze de cellosonate van G. Jenner uitvoerde.

Diogo Martins
Diogo Martins (1999) is een Portugese cellist en kunstenaar, gefascineerd door de verkenning en samensmelting van verschillende muziekgenres en kunsten.
Afgestudeerd met het hoogste cijfer aan de Superior School of Applied Arts (Portugal), woont Diogo momenteel in Nederland, waar hij studeert bij Joachim Eijlander aan Codarts. Diogo is een van de oprichters van het Quartz Quintet, een strijkkwartet met accordeon gericht op de verspreiding van muziek, geschreven voor deze formatie.
In september bracht Diogo "Second Voice" in première, een concert met muziek voor solo cello en stem, geïnspireerd op de muziek en poëzie van Jose Afonso, een Portugese singer-songwriter.

Kento van Iersel
Kento van Iersel (12 jaar) is prijswinnaar op het Britten Concours voor cello dat in maart 2025 plaatsvond. Jeroen den Herder, jurylid van het Concours, volgt Kento al langere tijd en bood hem een plekje aan in het festival. Tijdens de Passion of Innocence speelt hij een eigen solo.
Kento's ouders zijn eveneens fantastische musici - zij spelen in het Ruysdael Kwartet in het Concertgebouw Orkest. Momenteel heeft hij les van Mariëtte Landheer en houdt behalve van cellospelen ook van schaken, bakken en tennissen.
ENSEMBLES








Asko|Schönberg
Asko|Schönberg is hét grensverleggende ensemble voor nieuwe muziek. Asko|Schönberg presenteert gedurfde concerten en voorstellingen met gecomponeerde muziek uit de 20ste en 21ste eeuw in uiteenlopende settingen, van concertpodia en buitenfestivals tot aan theaterzalen.
Het ensemble ontwikkelt onderzoeksprojecten en educatieve activiteiten. De nadruk ligt op het stimuleren en creëren van nieuw werk door makers van nu. Dit alles met als doel om Nederlands en internationaal publiek te inspireren en nieuwe geluiden te laten ontdekken. Asko|Schönberg is ensemble in residence bij het Muziekgebouw.
Foto AskoSchönberg: Fotograaf Tom ten Seldam

Cello Biënnale Band
De Cello Biënnale Band is een uniek ensemble dat speciaal gevormd is rond de geest van de Amsterdamse Cello Biënnale: vernieuwend, avontuurlijk en diep geworteld in meesterschap. De band bestaat uit vier vooraanstaande Nederlandse cellisten: Larissa Groeneveld, Jeroen den Herder, Sebastiaan Halsema en Timora Rosler – elk met een eigen muzikale signatuur en brede internationale ervaring.
Samen verkennen zij de grenzen van het cello-repertoire, van klassieke tot hedendaagse werken, vaak in verrassende bezettingen en met een energieke, podiumgerichte benadering. De Biënnale Band belichaamt de rijkdom en veelzijdigheid van de cello – met de kracht van een kwartet, de vrijheid van solisten en de flair van een ensemble dat zich niet laat vastpinnen op één stijl.

Metrocelli
De cellisten van het Metropole Orkest vormen samen een kwartet: Metrocelli. Met een flinke dosis creativiteit en improvisatie brengt het kwartet klassiekers uit dance, pop en licht-klassiek, waaronder enkele parels uit het Metropole-repertoire.
De arrangementen zijn van eigen hand. In 2021 verscheen hun gelijknamige album, uiteraard met een breed palet aan stukken: van de Buena Vista Social Club tot Nirvana. De vier cellisten zijn nu eenmaal specialisten in cross-over.
Geheel in de traditie van het Metropole Orkest laat de cellogroep een veelzijdig geluid horen. Joel Siepmann, Emile Visser, Annie Tångberg en Jascha Albracht delen een brede muzieksmaak, grote kennis van zaken en een fijn afgestelde antenne voor catchy tunes. Behalve songs van het album spelen ze ook een aantal eigen stukken en nieuwe bewerkingen.
Foto: Annemone Taake

Ruysdael Kwartet
Het Ruysdael Kwartet behoort al meer dan 25 jaar tot de top van de Nederlandse strijkkwartetten. Het kwartet is met grote regelmaat te horen op de radio en op alle Nederlandse podia. Ook speelt het kwartet veelvuldig in het buitenland met een aantal tournees in Japan maar ook recent in het Brighton Festival in het Verenigd Koninkrijk en de Zunfkonzerte in Zürich.
Het Ruysdael legt zich toe op het volledige kwartetrepertoire, beginnend bij Haydn maar ook met een grote aandacht voor hedendaagse werken. Veel componisten hebben al voor het kwartet geschreven, waaronder Jörg Widmann, wiens 9e kwartet door het Ruysdael in 2023 zijn wereldpremière beleefde. Voor het 25-jarig bestaan van het Ruysdael Kwartet schreven maar liefst 25 componisten een miniatuur.
Het kwartet speelt vaak samen met prominente artiesten zoals Nino Gvetadze, Jörg Widmann, Charles Neidich, Lenneke Ruiten en Thomas Riebl. De opnames van het kwartet werden gelauwerd in nationale en internationale pers en in de vergelijkingen in het programma Diskotabel kwam het kwartet veelvuldig als favoriet uit de bus.
Joris van Rijn – viool
Emi Ohi Resnick – viool
Gijs Kramers – altviool
Michael Müller – cello

Ensemble CelloWercken
Dit internationale octet van acht jonge cellisten – verbonden aan de Cello Academy – heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een hecht en professioneel ensemble.
Hun passie en vakmanschap bracht hen al naar diverse podia, zoals het Internationaal Cellofestival Zutphen en producties met musici zoals Jakob Koranyi en het Kamerorkest van het Noorden.
Samenstelling:
Laurence Gaudreau, Clara Aucejo Lafont, Irene Cancer Navarro, Jertil Oláh, Pedro do Carmo, Juan Limón Romero, Hesce Mourits en Lluïsa Paredes

De Torenvalkjes
Kinderkoor De Torenvalkjes telt circa 20 jonge zangers tussen 6 en 15 jaar oud. In drie groepen van verschillende leeftijden en niveaus gaan de kinderen aan de slag met eerst spelenderwijs leren zingen in je eigen taal. Ook noten lezen, luisteroefeningen en solfège hebben een plaats in de lessen. Uiteindelijk resulteert dit in een goede muzikale kennis en beheersing van de stem.
Alle Torenvalkjes zijn gek op zingen. Ze vinden het leuk om diep in de muziek te duiken, maar ook om veel plezier samen te hebben, samen op stap te gaan voor een concerten, festivals en uitjes.
De Torenvalkjes zingen voornamelijk in de Lebuinuskerk in Deventer. Op hoogtijdagen werken ze aan feestelijke diensten mee. Maar regelmatig zijn ze ook daarbuiten te horen. In 2022 deden ze mee aan de landelijke productie “Tijdens de Stilte”. In 2023 waren ze met het Margarethaconsort en de Lebuinuscantorij te horen tijdens de “Abendmusiken”, de grootschalige afsluiting van de Hanze-jubileumjaar. Ze doen mee met het jaarlijkse Kinderkoorfestival van OperaBallett in Amsterdam.
Het koor staat onder leiding van Kirstin Grämlich (cantor-organist). Bij bijna al hun optredens en vaak ook tijdens de repetitie worden ze begeleid door organist/pianist Wim Diepenhorst. De solfègelessen en vorming van de jongste zangers verzorgt Wilma Nijland.








Asko|Schönberg
Asko|Schönberg is hét grensverleggende ensemble voor nieuwe muziek. Asko|Schönberg presenteert gedurfde concerten en voorstellingen met gecomponeerde muziek uit de 20ste en 21ste eeuw in uiteenlopende settingen, van concertpodia en buitenfestivals tot aan theaterzalen.
Het ensemble ontwikkelt onderzoeksprojecten en educatieve activiteiten. De nadruk ligt op het stimuleren en creëren van nieuw werk door makers van nu. Dit alles met als doel om Nederlands en internationaal publiek te inspireren en nieuwe geluiden te laten ontdekken. Asko|Schönberg is ensemble in residence bij het Muziekgebouw.
Foto AskoSchönberg: Fotograaf Tom ten Seldam

Cello Biënnale Band
De Cello Biënnale Band is een uniek ensemble dat speciaal gevormd is rond de geest van de Amsterdamse Cello Biënnale: vernieuwend, avontuurlijk en diep geworteld in meesterschap. De band bestaat uit vier vooraanstaande Nederlandse cellisten: Larissa Groeneveld, Jeroen den Herder, Sebastiaan Halsema en Timora Rosler – elk met een eigen muzikale signatuur en brede internationale ervaring.
Samen verkennen zij de grenzen van het cello-repertoire, van klassieke tot hedendaagse werken, vaak in verrassende bezettingen en met een energieke, podiumgerichte benadering. De Biënnale Band belichaamt de rijkdom en veelzijdigheid van de cello – met de kracht van een kwartet, de vrijheid van solisten en de flair van een ensemble dat zich niet laat vastpinnen op één stijl.

Metrocelli
De cellisten van het Metropole Orkest vormen samen een kwartet: Metrocelli. Met een flinke dosis creativiteit en improvisatie brengt het kwartet klassiekers uit dance, pop en licht-klassiek, waaronder enkele parels uit het Metropole-repertoire.
De arrangementen zijn van eigen hand. In 2021 verscheen hun gelijknamige album, uiteraard met een breed palet aan stukken: van de Buena Vista Social Club tot Nirvana. De vier cellisten zijn nu eenmaal specialisten in cross-over.
Geheel in de traditie van het Metropole Orkest laat de cellogroep een veelzijdig geluid horen. Joel Siepmann, Emile Visser, Annie Tångberg en Jascha Albracht delen een brede muzieksmaak, grote kennis van zaken en een fijn afgestelde antenne voor catchy tunes. Behalve songs van het album spelen ze ook een aantal eigen stukken en nieuwe bewerkingen.
Foto: Annemone Taake

Ruysdael Kwartet
Het Ruysdael Kwartet behoort al meer dan 25 jaar tot de top van de Nederlandse strijkkwartetten. Het kwartet is met grote regelmaat te horen op de radio en op alle Nederlandse podia. Ook speelt het kwartet veelvuldig in het buitenland met een aantal tournees in Japan maar ook recent in het Brighton Festival in het Verenigd Koninkrijk en de Zunfkonzerte in Zürich.
Het Ruysdael legt zich toe op het volledige kwartetrepertoire, beginnend bij Haydn maar ook met een grote aandacht voor hedendaagse werken. Veel componisten hebben al voor het kwartet geschreven, waaronder Jörg Widmann, wiens 9e kwartet door het Ruysdael in 2023 zijn wereldpremière beleefde. Voor het 25-jarig bestaan van het Ruysdael Kwartet schreven maar liefst 25 componisten een miniatuur.
Het kwartet speelt vaak samen met prominente artiesten zoals Nino Gvetadze, Jörg Widmann, Charles Neidich, Lenneke Ruiten en Thomas Riebl. De opnames van het kwartet werden gelauwerd in nationale en internationale pers en in de vergelijkingen in het programma Diskotabel kwam het kwartet veelvuldig als favoriet uit de bus.
Joris van Rijn – viool
Emi Ohi Resnick – viool
Gijs Kramers – altviool
Michael Müller – cello

Ensemble CelloWercken
Dit internationale octet van acht jonge cellisten – verbonden aan de Cello Academy – heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een hecht en professioneel ensemble.
Hun passie en vakmanschap bracht hen al naar diverse podia, zoals het Internationaal Cellofestival Zutphen en producties met musici zoals Jakob Koranyi en het Kamerorkest van het Noorden.
Samenstelling:
Laurence Gaudreau, Clara Aucejo Lafont, Irene Cancer Navarro, Jertil Oláh, Pedro do Carmo, Juan Limón Romero, Hesce Mourits en Lluïsa Paredes

De Torenvalkjes
Kinderkoor De Torenvalkjes telt circa 20 jonge zangers tussen 6 en 15 jaar oud. In drie groepen van verschillende leeftijden en niveaus gaan de kinderen aan de slag met eerst spelenderwijs leren zingen in je eigen taal. Ook noten lezen, luisteroefeningen en solfège hebben een plaats in de lessen. Uiteindelijk resulteert dit in een goede muzikale kennis en beheersing van de stem.
Alle Torenvalkjes zijn gek op zingen. Ze vinden het leuk om diep in de muziek te duiken, maar ook om veel plezier samen te hebben, samen op stap te gaan voor een concerten, festivals en uitjes.
De Torenvalkjes zingen voornamelijk in de Lebuinuskerk in Deventer. Op hoogtijdagen werken ze aan feestelijke diensten mee. Maar regelmatig zijn ze ook daarbuiten te horen. In 2022 deden ze mee aan de landelijke productie “Tijdens de Stilte”. In 2023 waren ze met het Margarethaconsort en de Lebuinuscantorij te horen tijdens de “Abendmusiken”, de grootschalige afsluiting van de Hanze-jubileumjaar. Ze doen mee met het jaarlijkse Kinderkoorfestival van OperaBallett in Amsterdam.
Het koor staat onder leiding van Kirstin Grämlich (cantor-organist). Bij bijna al hun optredens en vaak ook tijdens de repetitie worden ze begeleid door organist/pianist Wim Diepenhorst. De solfègelessen en vorming van de jongste zangers verzorgt Wilma Nijland.
OVERIGE MUSICI












Charlotte Stoppelenburg
Warm en expressief, met een eigen timbre, zowel uitgebalanceerd als natuurlijk. Deze woorden beschrijven bij uitstek de klank van alt-mezzo van Charlotte Stoppelenburg. Ze combineert de klank van haar stem met een goede, gecultiveerde uitstraling en een diepgaande kennis van en liefde voor muziek.
De eigen stem en de eigen klank laten klinken: dat is de drijfveer geweest achter de ontwikkeling van Charlotte als zangeres. Vanaf de opvoeding in haar familie waar muziek en cultuur alom aanwezig waren en zijn, aan het conservatorium in Utrecht en Keulen tot uiteindelijk cum laude afgesloten studies Duits aan de universiteiten van Utrecht en Amsterdam, heeft het steeds betere en diepere begrip van muziek altijd centraal gestaan. Die ontwikkeling heeft geresulteerd in eerste prijzen op het Prinses Christina Concours samen met haar zus sopraan Josefien, de bijzondere Brothers & Sisters concerten, gastoptredens bij de Opera van Keulen en WDR en presentaties c.q. concerten op academisch niveau rond muziek, taal en literatuur.
Het hoge uitvoeringsniveau van Charlotte heeft menig componist geïnspireerd om speciaal voor haar te schrijven. Het is juist díe kwaliteit die uitvoeringen van haar repertoire altijd tot iets bijzonders maken. In een opera als ‘The Indifferent Lover’ is zij een persoonlijkheid, in een oratorium als de ‘Matthäus Passion’ een van de dragende solisten en in liederen als de Rückert Lieder een meeslepende verhalenverteller. Opnamen en uitvoeringen van Charlotte staan op YouTube, maar de volledige impact van haar optredens is alleen volledig te ervaren in een concert, presentatie of optreden.

Frans Haagen
Frans Haagen is stadbeiaardier van Zutphen - in de Wijnhuistoren - , Doesburg, Kampen en Almelo. Als concerterend beiaardier is hij niet alleen in Nederland veelvuldig te beluisteren, maar ook op diverse festivals wereldwijd.
Hij studeerde beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort bij Bernard Winsemius en Arie Abbenes en behaalde daar cum laude het diploma. Tot voorkort was hij werkzaam als hoofdvakdocent beiaard bij diezelfde school. Als jurylid maakt hij regelmatig deel uit van internationale jury’s bij examens en orgel- en beiaardconcoursen.

Gilad Nezer
Het repertoire van bas-bariton Gilad Nezer is breed en omvat opera, modern repertoire, oratoria, barokmuziek, Joodse liturgie, kunstliederen en populaire muziek. Hij heeft een vaste plek in het Nederlands Kamerkoor en zingt daarnaast regelmatig in ensembles zoals RIAS, Het Groot Omroepkoor, Silberzee en Huelgas. Ook treedt hij regelmatig op als solist.
Gilad verdiept zich graag in het contact tussen muziek en de menselijke ziel. Hij ziet muziek, het gezamenlijk musiceren als een middel om de kwaliteit van intermenselijke communicatie te bevorderen en te stimuleren door creativiteit en emotionele verbinding te ontwikkelen. Hij geeft diverse workshops, trainingen en individuele coaching op het gebied van 'muzikale communicatie'. Met zijn KeyNote Foundation organiseert hij muzikale groepsactiviteiten en concerten voor diverse doelgroepen, waaronder psychiatrische instellingen, verpleeghuizen en asielzoekerscentra.

Syl Becht
De Zutphense Syl Becht verwierf al op jonge leeftijd bekendheid als jongenssopraan. Hij was lid van het Nationaal Jongenskoor en trad op als solist in verschillende uitvoeringen. Een opmerkelijk optreden was zijn vertolking van 'Abide with Me' tijdens de Airborne-herdenking in de Oude Kerk in Oosterbeek.
Daarnaast zong hij het lied 'Dank je wel' van Toek Numan, een uitvoering die online beschikbaar is. Ook zong hij in de opera "Het Sluwe Vosje" van Leoš Janáček, uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor onder leiding van Karina Canellakis. Tijdens het Moederdagconcert van de Nationale Koren en ensemble LUDWIG in Utrecht vertolkte hij als solist het Koreaanse lied 'Arirang'.
Luister naar een podcast van NPO over jonge zangers, waarin je Syl Becht hoort zingen - en ook vertellen over zijn passie.

Alessandro Soccorsi
Alessandro Soccorsi begon op tienjarige leeftijd met pianospelen en studeerde af aan het conservatorium “A. Casella” in zijn geboortestad L'Aquila. Hij vervolgde zijn opleiding bij Konstantin Bogino in Rome en behaalde later zijn masterdiploma aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Naum Grubert.
Als solist en kamermusicus trad Alessandro op tijdens diverse festivals en concertreeksen in Nederland, Italië, Spanje en Griekenland. Hij speelde o.a. op het Muziekzomer Festival, het Liszt Festival, en in het Concertgebouw met het ASKO Ensemble. In 2013 trad hij op als solist met Het Brabants Orkest in het Muziekgebouw Eindhoven.
Naast zijn solowerk is hij een veelgevraagd begeleider en werkte hij samen met musici als Angelo Persichilli, William Bennett en Sergio Azzolini. Hij is actief als pianist bij o.a. EUYO- en NJO-audities en verbonden aan meerdere conservatoria in Nederland en Italië.

Izhar Elias
Zijn poëtische stijl in combinatie met diepgaand onderzoek maakt Izhar Elias (Nederland) tot een van de meest gevraagde specialisten op het gebied van vroegere muziek, kamermuziek en nieuwe muziek voor gitaar. Hij gaf concerten, lezingen en masterclasses en trad als solist op in concerten met gerenommeerde orkesten in Europa, Rusland, Zuidoost-Azië, Australië en de VS.
Izhar won vele nationale en internationale concoursen en ontving de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding die door de Nederlandse overheid aan musici wordt toegekend. Door middel van uitgebreid onderzoek heeft Izhar Elias een muzikale taal weten te reconstrueren uit de renaissance, barok, klassieke en romantische periode, waarbij hij gebruik maakt van originele instrumenten en historische uitvoeringspraktijken.
Izhar Elias bracht meer dan 50 hedendaagse composities in wereldpremière. Daarnaast combineert hij verschillende kunstdisciplines in samenwerkingen met choreografen, experimentele filmmakers en theaterregisseurs. Ook is hij als docent verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.
"Met gevoel voor stijl, timing, kleur en diepgang overstijgt hij zijn instrument." Trouw

Bernd Brackman
Bernd Brackman is een ware meesterpianist, bekend om zijn veelzijdigheid in repertoire, variërend van de oude klassieken tot eigentijdse muziek, van Bach tot Cage. Met meer dan vijftig jaar pianospelen zit het vak hem diep in de vingers, en zijn spel ademt dan ook vakmanschap en passie.
Brackman studeerde bij Jaap Spaanderman en Jan Wijn, en voltooide zijn opleiding aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Zijn brede solorepertoire heeft hem in binnen- en buitenland op de concertpodia gebracht, onder andere met het Nationaal Orkest van Zuid-Afrika en in vaste duo's met musici zoals fluitist Jacques Zoon.
Naast zijn concertpraktijk legt Brackman zich ook toe op het begeleiden en coachen van jonge, getalenteerde musici, waarbij enkele van zijn leerlingen reeds internationale successen behaalden. Zijn repertoire omvat een breed scala van klassieke werken tot hedendaagse composities, en hij maakt furore met recitals die volledig gewijd zijn aan componisten als Bach, Ravel, Messiaen en Crumb.

Hua-Hsuan Lee
Hua-Hsuan Lee is een expressieve en veelzijdige pianiste. Al op jonge leeftijd won ze prijzen op talrijke nationale en internationale concoursen, waaronder de eerste prijs op de Cross-Strait International Music Competition (2015), de International Violin & Piano Competition of Vienna (2011) en de Taiwan Music Competition (2007).
Tijdens haar masteropleiding aan de Hochschule für Musik und Theater Hamburg bij Stepan Simonian viel haar uitzonderlijke muzikale gevoeligheid op. In deze periode ontstond een inspirerende samenwerking met cellist Jeroen den Herder, met wie zij als duo optrad op festivals in Spanje, Turkije en Nederland.
Naast haar solowerk is Hua-Hsuan een veelgevraagd begeleider van jonge talenten en gerenommeerde cellisten als Leonid Gorokhov, Jakob Koranyi, Gavriel Lipkind en Pieter Wispelwey. Sinds 2017 is zij pianist in residence bij het Cellofestival Zutphen, waar zij zowel masterclasses als concerten begeleidt.
Hua-Hsuan Lee staat bekend om haar warme persoonlijkheid, haar intuïtieve spel en haar constante zoektocht naar nieuwe vormen van artistieke expressie. Binnen CelloWercken vindt zij de vrijheid om haar eigen stem te laten klinken en haar muzikale verbeelding ten volle te ontplooien.

Jacobus den Herder
Pianist, muzieksamensteller en geboren Zutphenaar Jacobus den Herder hoor je elke ochtend in 'De Ochtend' op NPO Klassiek. Tijdens zijn podcast 'Onder de vleugels van Den Herder' kruipt hij achter de vleugel en zoomt in op dat ene prachtige moment uit een stuk voor piano. Vanavond neemt hij de presentatie onder zijn hoede!

Sander Sittig
Pers en publiek loven Sander Sittig’s poëtische en persoonlijke pianospel, dat hem tot een van de meest gevraagde Nederlandse pianisten heeft gemaakt. Het zijn ook deze capaciteiten die hem tot de kamermusicus par excellence hebben gemaakt en die voor grote musici reden zijn om Sander Sittig te vragen hen te vergezellen op hun concerten en tournees door heel Europa, in de Verenigde Staten, Japan, China, Argentinië en Israël.
Zo speelde hij met meesterviolist Shlomo Mintz o.a. in Shanghai, Istanbul, Genève en Madrid, met de Russische violist Pavel Berman in Jeruzalem en met de winnaressen van de Nederlandse Muziekprijs Liza Ferschtman en Maria Milstein op vele concerten in Nederland, maar ook in Brussel, Bratislava en op festivals in Zwitserland en Oostenrijk.
Sander Sittig werd opgeleid bij meesterpedagoog Jan Wijn. Al tijdens deze studie werd hij uitgenodigd om als solist in Beethovens Vijfde Pianoconcert zijn debuut te maken in De Doelen in Rotterdam, en maakte hij radio- en tv- opnamen. Daarna volgden onderscheidingen op het Tromp Concours (Eindhoven), alsmede in Epinal, Rome en Palm Beach.’

Bart van Rosmalen
Bart van Rosmalen is een improviserend cellist, theaterregisseur en lector. Sinds eind jaren '90 vervult hij diverse rollen als adviseur, opleider en moderator, met een focus op het versterken van internationale kunstvakopleidingen door praktijkgericht onderzoek. L
In 2014 werd hij benoemd tot lector Kunst en Professionalisering aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), een functie die hij tot juni 2024 bekleedde. Binnen dit lectoraat richtte hij zich op het stimuleren van onderzoekend vermogen bij professionals door middel van muzische kwaliteiten zoals vertellen, maken en spelen.
Van Rosmalen promoveerde in 2016 met zijn proefschrift Muzische Professionalisering, waarin hij onderzoekt hoe professionals in diverse sectoren de muzische aspecten in hun werk kunnen versterken. H
Naast zijn academische werk is hij actief als 'Cellist in Organisaties' (CIO), waarbij hij door kunst geïnspireerde werk- en gespreksvormen inzet om professionals aan te moedigen tot vertellen, spelen en maken. Zijn benadering, vaak samengevat onder de term 'Connecting Conversations', beoogt duurzame verbindingen te creëren tussen kunst, bedrijfsleven, wetenschap en maatschappelijke organisaties, met de mens en professional als centraal uitgangspunt.












Charlotte Stoppelenburg
Warm en expressief, met een eigen timbre, zowel uitgebalanceerd als natuurlijk. Deze woorden beschrijven bij uitstek de klank van alt-mezzo van Charlotte Stoppelenburg. Ze combineert de klank van haar stem met een goede, gecultiveerde uitstraling en een diepgaande kennis van en liefde voor muziek.
De eigen stem en de eigen klank laten klinken: dat is de drijfveer geweest achter de ontwikkeling van Charlotte als zangeres. Vanaf de opvoeding in haar familie waar muziek en cultuur alom aanwezig waren en zijn, aan het conservatorium in Utrecht en Keulen tot uiteindelijk cum laude afgesloten studies Duits aan de universiteiten van Utrecht en Amsterdam, heeft het steeds betere en diepere begrip van muziek altijd centraal gestaan. Die ontwikkeling heeft geresulteerd in eerste prijzen op het Prinses Christina Concours samen met haar zus sopraan Josefien, de bijzondere Brothers & Sisters concerten, gastoptredens bij de Opera van Keulen en WDR en presentaties c.q. concerten op academisch niveau rond muziek, taal en literatuur.
Het hoge uitvoeringsniveau van Charlotte heeft menig componist geïnspireerd om speciaal voor haar te schrijven. Het is juist díe kwaliteit die uitvoeringen van haar repertoire altijd tot iets bijzonders maken. In een opera als ‘The Indifferent Lover’ is zij een persoonlijkheid, in een oratorium als de ‘Matthäus Passion’ een van de dragende solisten en in liederen als de Rückert Lieder een meeslepende verhalenverteller. Opnamen en uitvoeringen van Charlotte staan op YouTube, maar de volledige impact van haar optredens is alleen volledig te ervaren in een concert, presentatie of optreden.

Frans Haagen
Frans Haagen is stadbeiaardier van Zutphen - in de Wijnhuistoren - , Doesburg, Kampen en Almelo. Als concerterend beiaardier is hij niet alleen in Nederland veelvuldig te beluisteren, maar ook op diverse festivals wereldwijd.
Hij studeerde beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort bij Bernard Winsemius en Arie Abbenes en behaalde daar cum laude het diploma. Tot voorkort was hij werkzaam als hoofdvakdocent beiaard bij diezelfde school. Als jurylid maakt hij regelmatig deel uit van internationale jury’s bij examens en orgel- en beiaardconcoursen.

Gilad Nezer
Het repertoire van bas-bariton Gilad Nezer is breed en omvat opera, modern repertoire, oratoria, barokmuziek, Joodse liturgie, kunstliederen en populaire muziek. Hij heeft een vaste plek in het Nederlands Kamerkoor en zingt daarnaast regelmatig in ensembles zoals RIAS, Het Groot Omroepkoor, Silberzee en Huelgas. Ook treedt hij regelmatig op als solist.
Gilad verdiept zich graag in het contact tussen muziek en de menselijke ziel. Hij ziet muziek, het gezamenlijk musiceren als een middel om de kwaliteit van intermenselijke communicatie te bevorderen en te stimuleren door creativiteit en emotionele verbinding te ontwikkelen. Hij geeft diverse workshops, trainingen en individuele coaching op het gebied van 'muzikale communicatie'. Met zijn KeyNote Foundation organiseert hij muzikale groepsactiviteiten en concerten voor diverse doelgroepen, waaronder psychiatrische instellingen, verpleeghuizen en asielzoekerscentra.

Syl Becht
De Zutphense Syl Becht verwierf al op jonge leeftijd bekendheid als jongenssopraan. Hij was lid van het Nationaal Jongenskoor en trad op als solist in verschillende uitvoeringen. Een opmerkelijk optreden was zijn vertolking van 'Abide with Me' tijdens de Airborne-herdenking in de Oude Kerk in Oosterbeek.
Daarnaast zong hij het lied 'Dank je wel' van Toek Numan, een uitvoering die online beschikbaar is. Ook zong hij in de opera "Het Sluwe Vosje" van Leoš Janáček, uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor onder leiding van Karina Canellakis. Tijdens het Moederdagconcert van de Nationale Koren en ensemble LUDWIG in Utrecht vertolkte hij als solist het Koreaanse lied 'Arirang'.
Luister naar een podcast van NPO over jonge zangers, waarin je Syl Becht hoort zingen - en ook vertellen over zijn passie.

Alessandro Soccorsi
Alessandro Soccorsi begon op tienjarige leeftijd met pianospelen en studeerde af aan het conservatorium “A. Casella” in zijn geboortestad L'Aquila. Hij vervolgde zijn opleiding bij Konstantin Bogino in Rome en behaalde later zijn masterdiploma aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Naum Grubert.
Als solist en kamermusicus trad Alessandro op tijdens diverse festivals en concertreeksen in Nederland, Italië, Spanje en Griekenland. Hij speelde o.a. op het Muziekzomer Festival, het Liszt Festival, en in het Concertgebouw met het ASKO Ensemble. In 2013 trad hij op als solist met Het Brabants Orkest in het Muziekgebouw Eindhoven.
Naast zijn solowerk is hij een veelgevraagd begeleider en werkte hij samen met musici als Angelo Persichilli, William Bennett en Sergio Azzolini. Hij is actief als pianist bij o.a. EUYO- en NJO-audities en verbonden aan meerdere conservatoria in Nederland en Italië.

Izhar Elias
Zijn poëtische stijl in combinatie met diepgaand onderzoek maakt Izhar Elias (Nederland) tot een van de meest gevraagde specialisten op het gebied van vroegere muziek, kamermuziek en nieuwe muziek voor gitaar. Hij gaf concerten, lezingen en masterclasses en trad als solist op in concerten met gerenommeerde orkesten in Europa, Rusland, Zuidoost-Azië, Australië en de VS.
Izhar won vele nationale en internationale concoursen en ontving de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding die door de Nederlandse overheid aan musici wordt toegekend. Door middel van uitgebreid onderzoek heeft Izhar Elias een muzikale taal weten te reconstrueren uit de renaissance, barok, klassieke en romantische periode, waarbij hij gebruik maakt van originele instrumenten en historische uitvoeringspraktijken.
Izhar Elias bracht meer dan 50 hedendaagse composities in wereldpremière. Daarnaast combineert hij verschillende kunstdisciplines in samenwerkingen met choreografen, experimentele filmmakers en theaterregisseurs. Ook is hij als docent verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.
"Met gevoel voor stijl, timing, kleur en diepgang overstijgt hij zijn instrument." Trouw

Bernd Brackman
Bernd Brackman is een ware meesterpianist, bekend om zijn veelzijdigheid in repertoire, variërend van de oude klassieken tot eigentijdse muziek, van Bach tot Cage. Met meer dan vijftig jaar pianospelen zit het vak hem diep in de vingers, en zijn spel ademt dan ook vakmanschap en passie.
Brackman studeerde bij Jaap Spaanderman en Jan Wijn, en voltooide zijn opleiding aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Zijn brede solorepertoire heeft hem in binnen- en buitenland op de concertpodia gebracht, onder andere met het Nationaal Orkest van Zuid-Afrika en in vaste duo's met musici zoals fluitist Jacques Zoon.
Naast zijn concertpraktijk legt Brackman zich ook toe op het begeleiden en coachen van jonge, getalenteerde musici, waarbij enkele van zijn leerlingen reeds internationale successen behaalden. Zijn repertoire omvat een breed scala van klassieke werken tot hedendaagse composities, en hij maakt furore met recitals die volledig gewijd zijn aan componisten als Bach, Ravel, Messiaen en Crumb.

Hua-Hsuan Lee
Hua-Hsuan Lee is een expressieve en veelzijdige pianiste. Al op jonge leeftijd won ze prijzen op talrijke nationale en internationale concoursen, waaronder de eerste prijs op de Cross-Strait International Music Competition (2015), de International Violin & Piano Competition of Vienna (2011) en de Taiwan Music Competition (2007).
Tijdens haar masteropleiding aan de Hochschule für Musik und Theater Hamburg bij Stepan Simonian viel haar uitzonderlijke muzikale gevoeligheid op. In deze periode ontstond een inspirerende samenwerking met cellist Jeroen den Herder, met wie zij als duo optrad op festivals in Spanje, Turkije en Nederland.
Naast haar solowerk is Hua-Hsuan een veelgevraagd begeleider van jonge talenten en gerenommeerde cellisten als Leonid Gorokhov, Jakob Koranyi, Gavriel Lipkind en Pieter Wispelwey. Sinds 2017 is zij pianist in residence bij het Cellofestival Zutphen, waar zij zowel masterclasses als concerten begeleidt.
Hua-Hsuan Lee staat bekend om haar warme persoonlijkheid, haar intuïtieve spel en haar constante zoektocht naar nieuwe vormen van artistieke expressie. Binnen CelloWercken vindt zij de vrijheid om haar eigen stem te laten klinken en haar muzikale verbeelding ten volle te ontplooien.

Jacobus den Herder
Pianist, muzieksamensteller en geboren Zutphenaar Jacobus den Herder hoor je elke ochtend in 'De Ochtend' op NPO Klassiek. Tijdens zijn podcast 'Onder de vleugels van Den Herder' kruipt hij achter de vleugel en zoomt in op dat ene prachtige moment uit een stuk voor piano. Vanavond neemt hij de presentatie onder zijn hoede!

Sander Sittig
Pers en publiek loven Sander Sittig’s poëtische en persoonlijke pianospel, dat hem tot een van de meest gevraagde Nederlandse pianisten heeft gemaakt. Het zijn ook deze capaciteiten die hem tot de kamermusicus par excellence hebben gemaakt en die voor grote musici reden zijn om Sander Sittig te vragen hen te vergezellen op hun concerten en tournees door heel Europa, in de Verenigde Staten, Japan, China, Argentinië en Israël.
Zo speelde hij met meesterviolist Shlomo Mintz o.a. in Shanghai, Istanbul, Genève en Madrid, met de Russische violist Pavel Berman in Jeruzalem en met de winnaressen van de Nederlandse Muziekprijs Liza Ferschtman en Maria Milstein op vele concerten in Nederland, maar ook in Brussel, Bratislava en op festivals in Zwitserland en Oostenrijk.
Sander Sittig werd opgeleid bij meesterpedagoog Jan Wijn. Al tijdens deze studie werd hij uitgenodigd om als solist in Beethovens Vijfde Pianoconcert zijn debuut te maken in De Doelen in Rotterdam, en maakte hij radio- en tv- opnamen. Daarna volgden onderscheidingen op het Tromp Concours (Eindhoven), alsmede in Epinal, Rome en Palm Beach.’

Bart van Rosmalen
Bart van Rosmalen is een improviserend cellist, theaterregisseur en lector. Sinds eind jaren '90 vervult hij diverse rollen als adviseur, opleider en moderator, met een focus op het versterken van internationale kunstvakopleidingen door praktijkgericht onderzoek. L
In 2014 werd hij benoemd tot lector Kunst en Professionalisering aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), een functie die hij tot juni 2024 bekleedde. Binnen dit lectoraat richtte hij zich op het stimuleren van onderzoekend vermogen bij professionals door middel van muzische kwaliteiten zoals vertellen, maken en spelen.
Van Rosmalen promoveerde in 2016 met zijn proefschrift Muzische Professionalisering, waarin hij onderzoekt hoe professionals in diverse sectoren de muzische aspecten in hun werk kunnen versterken. H
Naast zijn academische werk is hij actief als 'Cellist in Organisaties' (CIO), waarbij hij door kunst geïnspireerde werk- en gespreksvormen inzet om professionals aan te moedigen tot vertellen, spelen en maken. Zijn benadering, vaak samengevat onder de term 'Connecting Conversations', beoogt duurzame verbindingen te creëren tussen kunst, bedrijfsleven, wetenschap en maatschappelijke organisaties, met de mens en professional als centraal uitgangspunt.
Met dank aan
Alle partners die het Internationale Cellofestival Zutphen mede mogelijk maken.










