Cello Rock Stories of Decolonization by Alfian Emir Adytia

De innovatieve, opkomende Indonesische cellist en componist Alfian Emir Adytia is terug in zijn Nederlandse cello-thuis: Zutphen! Tijdens zijn albumtour presenteert hij een speciale uitvoering van zijn debuutalbum Decolmuseum, aangevuld met fragmenten van Indonesische archieffilms uit de periode van de Japanse bezetting (1942–1949). Een Late Night in Luxor vol reflecties en emoties.

Alfian (aka Emir Cello), alumnus van de academy van CelloWercken, geeft een breed, niet-mainstream perspectief op de verhalen van verzet tegen het koloniale regime, gemarginaliseerde gemeenschappen, lokale culturele trots en de kracht van het volk.

Hij maakte een unieke montage
van opnieuw toegeëigende films en voert deze live uit met zijn sonic playground van cello, stem en live elektronica. Deze interdisciplinaire performance is niet alleen een indrukwekkende muzikale voorstelling, maar ook een meeslepende ervaring van collectief geheugen en een eerbetoon aan de menselijke veerkracht.

Bekijk een opname van ‘Human’
– van het album Decolmuseum – gespeeld tijdens Keti Koti in het Korzotheater in Den Haag. Alfian: ‘May the remembrance be a guidance for the future’.

Programma

Alfian Emir Adytia musiceert bij Indonesische archieffragmenten uit de periode van de Japanse bezetting 1942–1949.

Musici

Alfian Emir Adytia – film montage, cello, zang, live electronica

Goed om te weten
Voor dit concert moet je een trap op om in de theaterzaal te komen. Laat weten als je hier vragen over hebt, we helpen je graag verder.
De bar van Luxor is open, drankjes zijn verkrijgbaar tegen betaling.

Over de musici

Alfian Emir Adytia
Slaat een unieke brug tussen traditionele volksmuziek, Europese klassiek en live-electronics
Alfian Emir Adytia

Alfian Emir Adytia

Alfian Emir Adytia is een Indonesische cellist, componist en performer, woonachtig in Nederland. Hij voltooide zijn masteropleiding in klassieke cellomuziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij afstudeerde met een uitmuntend cijfer van 9,5/10 en een onderscheiding voor originaliteit.

Na zijn studie verdiepte Emir zich in de boeiende wereld van live-elektronics, waarmee hij zijn klankwereld verder uitbreidde. Sinds 2017 bracht hij zes onafhankelijke albums uit, waarin zijn muzikale ontwikkeling en verkenningen van verschillende genres tot uiting komen. Zijn werk is diep geworteld in de Indonesische volksmuziek en de Europese klassieke muziekopleiding — een fusie die een unieke dimensie aan zijn composities toevoegt. Emir’s stukken zijn uitgevoerd op grote podia.

In 2022 ontving hij een eervolle vermelding tijdens de Calefax Composers Competition en een speciale vermelding in de Bartók World Competition for Composition.

Zijn muziek is op uiteenlopende plekken gespeeld: van een bescheiden gemeenschap van jonge cellisten in Yogyakarta tot aan een filmvertoning op het FIVARS-festival in Los Angeles en Montreal.