Klassiek concert Academy talenten

Van barok tot romantiek – samen met Viola de Hoog en Siebe Henstra

Aankomende cellisten volgen dit weekend masterclasses bij de Cello Academy, onder begeleiding van Viola de Hoog en Jeroen den Herder. Ze verfijnen hun techniek, verdiepen zich in de muziek en verkennen hun creativiteit. Dit open podium geeft hen de ruimte om de waardevolle inzichten voor het voetlicht te brengen. Het is heel boeiend om dit persoonlijke proces van dichtbij mee te maken!

De schoonheid van het muzikale verleden
Dit weekend duiken de studenten in de historisch geïnformeerde muziek uit de 17e en 18e eeuw. Het begrijpen van de oorsprong van muziek biedt waardevolle inzichten en diept details op die in de loop der tijd verloren zijn gegaan. Deze nieuwe inzichten doen oude stukken herleven en verrijkt op zijn beurt weer de nieuwe muziek!

We bieden studenten de bijzondere kans om kennis te maken met de barokcello, compleet met darmsnaren en een authentieke strijkstok. Daarnaast speelt ook het klavecimbel – naast de piano – een centrale rol in dit programma.

Samen op het podium met Viola de Hoog en Siebe Henstra
De studenten worden dit weekend begeleid door een team van docenten, en een aantal van hen staat vanavond ook op het podium. Viola de Hoog heeft een indrukwekkende internationale podiumervaring als uitvoerend musicus, met een sterke focus op historisch geïnformeerde uitvoeringen, zowel solo als in kamermuziekensembles. Ze was jarenlang de celliste van het internationaal gerenommeerde Schönberg Quartet en is momenteel aanvoerder cello bij Nieuwe Philharmonie Utrecht en The King’s Consort. Siebe Henstra heeft een uitgebreide podiumervaring als klavecinist en continuospeler, met optredens over de hele wereld, zowel als solist als met gerenommeerde ensembles zoals de Nederlandse Bachvereniging en het Orkest van de Achttiende Eeuw.

Muziek

Het programma wordt op de dag zelf samengesteld.

Studenten cello uit binnen- en buitenland: Laura de Armas Fernández (Spain), Laura Gil Ferrer (Spain), Hesce Mourits (The Netherlands), Maja Apel (Germany), Francois-Emmanuel Douchy (Belgium), Adele Xiang (Finland), Ilario Fantone (Italy), Sarah Ghandour (US)

Musici
Studenten Monastery
Studenten cello en compositie uit binnen- en buitenland
Viola de Hoog
Veelzijdig en expressief met een wereldwijde ervaring
Siebe Henstra
Internationale virtuoos op clavecimbel
Hua-Hsuan Lee
Nieuwsgierige pianiste met diep en gevoelig spel
Studenten Monastery

Studenten Monastery

Studenten cello uit binnen- en buitenland

Laura de Armas Fernández (Spain)
Laura Gil Ferrer (Spain)
Hesce Mourits (The Netherlands)
Maja Apel (Germany)
Francois-Emmanuel Douchy (Belgium)
Adele Xiang (Finland)
Ilario Fantone (Italy)
Sarah Ghandour (US)

Viola de Hoog

Viola de Hoog

Viola de Hoog is een veelzijdig musicus met een indrukwekkende carrière. Ze is een toonaangevende celliste in de wereld van de oude muziek, maar heeft zich ook twintig jaar lang bewezen als lid van het gerenommeerde Schönberg Quartet. Momenteel speelt ze als cellist in Ensemble Schönbrunn en het Narratio Quartet en is ze eerste cellist bij de Nieuwe Philharmonie Utrecht en The King’s Consort.

Sinds 1990 deelt ze haar expertise als docent barokcello, cello en kamermuziek aan de conservatoria van Amsterdam, Utrecht en Bremen.

Haar discografie weerspiegelt haar brede muzikale reikwijdte. Haar opnamen van Bach’s cellosuites en Mendelssohns cellosonates zijn uitgebracht bij Vivatmusic. Daarnaast maakte ze met Ensemble Schönbrunn en het Schönberg Quartet diverse opnamen die haar veelzijdigheid als musicus onderstrepen. In 2024/25 bracht het Narratio Quartet een reeks uit: negen CD’s met Beethovens complete strijkkwartetten, wereldwijd de eerste opname van deze cyclus op historische instrumenten.

Siebe Henstra

Siebe Henstra

Toen hij 16 jaar oud was, bouwde Siebe Henstra zijn eerste klavecimbel, tegen het advies van zijn ouders in, maar Siebe hield vol. Na de middelbare school studeerde hij klavecimbel bij Gustav Leonhardt en Ton Koopman aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Hij won prijzen op concoursen in Edinburgh (1982) en Amsterdam (1987).

Sindsdien heeft hij met vele ensembles gespeeld, waaronder enkele van de bekendste zoals de Nederlandse Bachvereniging (www.allofbach.com), het Orkest van de Achttiende Eeuw, het Leonhardt Consort, Tokyo Baroque, La Petite Bande, het Ricercar Consort en het Koninklijk Concertgebouworkest.

Als continuospeler werkte hij samen met verschillende vooraanstaande dirigenten, waaronder Frans Brüggen, Gustav Leonhardt en Jos van Veldhoven. Met hen maakte hij opnames (CD, radio, TV) en operaproducties voor labels als Ricercar, Denon, Philips, Deutsche Harmonia Mundi, Sony en Telefunken. Zijn concerten brachten hem naar de meeste Europese landen, maar ook naar Israël, Japan, Rusland, Mexico en de Verenigde Staten. Daarnaast gaf hij als solist op klavecimbel en clavichord talloze optredens wereldwijd.

Hij is continuospeler (orgel en klavecimbel) bij de Nederlandse Bachvereniging, vormt een duo met celliste Lucia Swarts en speelt in het duo ‘Der prallende Doppelschlag’ met Menno van Delft op twee clavichords, klavecimbels of orgels.

Siebe Henstra gaf masterclasses in Finland, Duitsland, Italië, Portugal, Frankrijk, Japan, de VS, Mexico, Catalonië en Tsjechië. Sinds 1988 is hij docent klavecimbel aan het Utrechts Conservatorium en van 2017 tot 2021 was hij professor aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarnaast wordt hij regelmatig gevraagd als jurylid bij concoursen en als examinator bij diverse conservatoria.

Hua-Hsuan Lee

Hua-Hsuan Lee

Hua-Hsuan Lee is een expressieve en veelzijdige pianiste. Al op jonge leeftijd won ze prijzen op talrijke nationale en internationale concoursen, waaronder de eerste prijs op de Cross-Strait International Music Competition (2015), de International Violin & Piano Competition of Vienna (2011) en de Taiwan Music Competition (2007).

Tijdens haar masteropleiding aan de Hochschule für Musik und Theater Hamburg bij Stepan Simonian viel haar uitzonderlijke muzikale gevoeligheid op. In deze periode ontstond een inspirerende samenwerking met cellist Jeroen den Herder, met wie zij als duo optrad op festivals in Spanje, Turkije en Nederland.

Naast haar solowerk is Hua-Hsuan een veelgevraagd begeleider van jonge talenten en gerenommeerde cellisten als Leonid Gorokhov, Jakob Koranyi, Gavriel Lipkind en Pieter Wispelwey. Sinds 2017 is zij pianist in residence bij het Cellofestival Zutphen, waar zij zowel masterclasses als concerten begeleidt.

Hua-Hsuan Lee staat bekend om haar warme persoonlijkheid, haar intuïtieve spel en haar constante zoektocht naar nieuwe vormen van artistieke expressie. Binnen CelloWercken vindt zij de vrijheid om haar eigen stem te laten klinken en haar muzikale verbeelding ten volle te ontplooien.

Verdere begeleiding door Jeroen den Herder (cello) en Sebo Ebbens (studiecoach)