Het vermaarde Ruysdael Kwartet treedt aan

In dit concert spelen ze bijzondere composities waarin de cello een hoofdrol speelt: het strijkkwartet van Arenski (bezetting: twee cello’s, viool en altviool) en een strijkkwintet van Anton Reicha. De donkere toon van het kwartet van Arenski, gecomponeerd ter nagedachtenis aan zijn leraar Tsjaikovski, is het gevolg van de keuze om de cello dubbel te bezetten, en maar één viool te laten spelen.

Reicha heeft er juist voor gekozen de cello een hoofdrol te geven als obligate solopartij, zeer virtuoos geschreven. En: twee Den Herders in dit recital, best een unicum!

Programma

Anton Reicha Strijkkwintet nr. 3 in E
Anton Arenski Strijkkwartet nr. 2 in a op. 35 (voor viool, cello en twee cello’s)

Musici

Ruysdael Kwartet
Joris van Rijn – viool
Emi Ohi Resnick – viool
Gijs Kramers – altviool
Michael Müller – cello

Jeroen den Herder – cello
Maartje-Maria den Herder – cello

Tijdens het festival kun je genieten van drie prachtige recitals
Wil je ze alle 3 bijwonen? Kies dan voor het combiticket ‘3 Recitals’ en profiteer van een korting. De recitals vinden plaats op donderdag, vrijdag en zaterdag. Steeds om 16:30 uur in de St. Janskerk.

Over de musici

Ruysdael Kwartet
Al meer dan 25 jaar strijkkwartet van topniveau
Jeroen den Herder
Cellist, artistiek leider CelloWercken en docent aan diverse conservatoria
Maartje-Maria den Herder
Cellist bij het Concertgebouworkest en zus van Jeroen den Herder
Ruysdael Kwartet

Ruysdael Kwartet

Het Ruysdael Kwartet behoort al meer dan 25 jaar tot de top van de Nederlandse strijkkwartetten. Het kwartet is met grote regelmaat te horen op de radio en op alle Nederlandse podia. Ook speelt het kwartet veelvuldig in het buitenland met een aantal tournees in Japan maar ook recent in het Brighton Festival in het Verenigd Koninkrijk en de Zunfkonzerte in Zürich.

Het Ruysdael legt zich toe op het volledige kwartetrepertoire, beginnend bij Haydn maar ook met een grote aandacht voor hedendaagse werken. Veel componisten hebben al voor het kwartet geschreven, waaronder Jörg Widmann, wiens 9e kwartet door het Ruysdael in 2023 zijn wereldpremière beleefde. Voor het 25-jarig bestaan van het Ruysdael kwartet schreven maar liefst 25 componisten een miniatuur.

Het kwartet speelt vaak samen met prominente artiesten zoals Nino Gvetadze, Jörg Widmann, Charles Neidich, Lenneke Ruiten en Thomas Riebl. De opnames van het kwartet werden gelauwerd in nationale en internationale pers en in de vergelijkingen in het programma Diskotabel kwam het kwartet veelvuldig als favoriet uit de bus.

Joris van Rijn – viool
Emi Ohi Resnick – viool
Gijs Kramers – altviool
Michael Müller – cello

Jeroen den Herder

Jeroen den Herder

Den Herder studeerde cum laude af bij Maria Hol, Dmitri Ferschtman en Christopher Bunting. Vervolgens werd hij leider van het Cello Octet Conjunto Ibérico, een groep met een wereldwijde reputatie als voltijds cello-ensemble. Hij won verschillende muziekprijzen, waaronder de eerste prijs van de “Postbank Sweelinck” cellocompetitie en de eerste prijs van de Stichting van het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam. Hij is een actief kamermusicus en speelde samen met musici als Janine Jansen, Igor Roma, Anner Bijlsma en als lid van het Ruysdael Kwartet trad hij op in alle grote concertzalen van Nederland (Concertgebouw), Engeland (Wigmore Hall) en Japan (Oji Hall). Hun concerten op de Amsterdamse Strijkkwartet Biënnale kregen veel lof. Tussen 1999 en 2012 was Jeroen cellist van het Nieuw Ensemble, een van de toonaangevende Nederlandse ensembles voor hedendaagse muziek.

Als artistiek leider van CelloWercken Zutphen, dat zowel het Internationale Cello Festival als de Cello Academie omvat, gaf hij hedendaagse componisten de opdracht om voor het festival te schrijven. Dit leidde tot inspirerende projecten zoals The Tibetan Book of the Death en Passion of Innocence.

Den Herder is een toegewijd docent sinds hij op 22-jarige leeftijd een professoraat aan het Utrechts Conservatorium aanvaardde. Zijn lessen zijn gebaseerd op de wisselwerking tussen geest en lichaam, en een cellotechniek geïnspireerd door zijn leermeester Christopher Bunting, een voormalige leerling van Pablo Casals. Cellospelen volgens natuurlijke principes zoals zwaartekracht, karakter en speelsheid.

"Alles is muziek, speel niet om fouten te vermijden, de delegatie van lichaamsfuncties en ademhaling" zijn enkele kernpunten die leiden tot een gezonde manier om perfectie te bereiken. Zijn belangrijkste focus is om mensen bewust te maken van wat ze precies oefenen. Hij gelooft dat bewustzijn van de eigen verbeelding, gevoelig luisteren, intuïtie en de delegatie van lichaamsfuncties de beste leermeesters voor het leven zijn.

Hij was regelmatig gastdocent aan het conservatorium van Minsk (2003-2010) en gastprofessor aan de universiteit van Tainan, Taiwan. Daarnaast gaf hij masterclasses in Nederland, België, Spanje, Duitsland, Frankrijk, China en Israël. Tegenwoordig is hij docent aan de conservatoria van Utrecht en Rotterdam.

“Ik heb Jeroen den Herder het Elgar celloconcert horen spelen met het Sint-Petersburgs Filharmonisch Orkest. Hij speelde met grote klasse en gevoeligheid, en ik geloof dat hij zich zal ontwikkelen tot een geweldige cellist.” — Yehudi Menuhin, 1995.

De muziek speelde al op jonge leeftijd al een belangrijke rol. In het gezin Den Herder spelen meerdere broers en zussen een instrument op hoog niveau. In een artikel van het magazine van het Muziekinstrumentenfonds kun je er meer over lezen >>

Maartje-Maria den Herder

Maartje-Maria den Herder

Maartje-Maria den Herder is sinds 2014 cellist bij het Concertgebouworkest. Ze studeerde aan het Utrechts Conservatorium bij Elias Arizcuren en haar broer Jeroen den Herder, en behaalde haar master cum laude aan het Conservatorium van Amsterdam bij Dmitri Ferschtman. Ze won diverse prijzen, waaronder op het Prinses Christina Concours en het Nationaal Celloconcours.

Maartje-Maria trad als solist op met het Radio Symfonie Orkest, Amsterdam Sinfonietta en het Residentie Orkest. Daarnaast speelde ze bij onder meer het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Radio Filharmonisch Orkest. Haar rijke ervaring en expressieve spel maken haar een veelgevraagde muzikale kracht. Ze bespeelt een bijzondere 18e-eeuwse Milaanse cello, in bruikleen van de Foundation Concertgebouworkest.