Den Herder op de Festival-Zondag

Na een week waarin de cello op uiteenlopende manieren iets in je geraakt kan hebben, sluiten we het festival af met een concert van Jeroen den Herder. Hij nodigde Bart van Rosmalen uit voor gezamenlijke improvisaties. Tussendoor kijken ze samen vooruit: over muziek midden in de maatschappij, de rol die je als musicus daarin kunt spelen en wat de nieuwe generatie cellisten nodig heeft om daar vorm aan te geven.

Bart van Rosmalen – met zijn grote kennis over de dynamiek tussen muziek en mensen – is niet alleen cellist op het podium, maar ook CIO: Cellist in Organisaties. Met zijn cello als trouwe metgezel stimuleert hij het spel en de creativiteit van professionals in diverse organisaties. Een uitgelezen kans om een inkijkje te krijgen in deze dynamiek, hoe wij daarvan kunnen leren en mee kunnen nemen in de begeleiding van de studenten aan de academy van CelloWercken. In het nieuwe seizoen verwelkomen we naar verwachting weer zo’n 50 studenten uit binnen- en buitenland die we niet alleen begeleiden in hun spel, maar ook het onderzoeken van hun eigen, unieke geluid en bijdrage aan de samenleving.

De manier waarop CelloWercken muziek een plek in de maatschappij ziet, komt tot uitdrukking in het programma van deze ochtend met werken van Bach – die steeds opnieuw dienstbaar was aan de wereld door belangrijke gebeurtenissen om te zetten in klank, een première van een nieuwe compositie van Rokus de Groot – waarin een oude vorm wordt voorzien van nieuwe noten – en muziek van Wilma Pistorius – met eveneens een nieuw werk dat tijdens de CelloBiënale in Amsterdam in premiere ging. Bekijk (verderop) de video waarin Wilma vertelt over haar inspiratie en werkwijze. Wilma vertelt deze ochtend ook zelf over haar werk.

Programma

Johann Sebastian Bach drie delen uit Suite voor cello solo nr. 6 (voor vijfsnarige cello)
Rokus de Groot Sarabande (wereldpremière)
Wilma Pistorius A.D.A. voor vijfsnarige cello

In gesprek met Bart van Rosmalen

Musici

Jeroen den Herder – cello
Bart van Rosmalen – cello en spreker

Wil je nog even blijven napraten?
Na afloop ben je welkom om nog even na te praten. Ook is – tegen een kleine vergoeding – een kop thee of koffie verkrijgbaar.

Over de musici

Bart van Rosmalen
Improviserend cellist, theaterregisseur en lector
Jeroen den Herder
Cellist, artistiek leider CelloWercken en docent aan diverse conservatoria
Bart van Rosmalen

Bart van Rosmalen

Bart van Rosmalen is een improviserend cellist, theaterregisseur en lector. Sinds eind jaren '90 vervult hij diverse rollen als adviseur, opleider en moderator, met een focus op het versterken van internationale kunstvakopleidingen door praktijkgericht onderzoek. ​L

In 2014 werd hij benoemd tot lector Kunst en Professionalisering aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), een functie die hij tot juni 2024 bekleedde. Binnen dit lectoraat richtte hij zich op het stimuleren van onderzoekend vermogen bij professionals door middel van muzische kwaliteiten zoals vertellen, maken en spelen. ​

Van Rosmalen promoveerde in 2016 met zijn proefschrift Muzische Professionalisering, waarin hij onderzoekt hoe professionals in diverse sectoren de muzische aspecten in hun werk kunnen versterken. ​H

Naast zijn academische werk is hij actief als 'Cellist in Organisaties' (CIO), waarbij hij door kunst geïnspireerde werk- en gespreksvormen inzet om professionals aan te moedigen tot vertellen, spelen en maken. Zijn benadering, vaak samengevat onder de term 'Connecting Conversations', beoogt duurzame verbindingen te creëren tussen kunst, bedrijfsleven, wetenschap en maatschappelijke organisaties, met de mens en professional als centraal uitgangspunt. ​

Jeroen den Herder

Jeroen den Herder

Den Herder studeerde cum laude af bij Maria Hol, Dmitri Ferschtman en Christopher Bunting. Vervolgens werd hij leider van het Cello Octet Conjunto Ibérico, een groep met een wereldwijde reputatie als voltijds cello-ensemble. Hij won verschillende muziekprijzen, waaronder de eerste prijs van de “Postbank Sweelinck” cellocompetitie en de eerste prijs van de Stichting van het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam. Hij is een actief kamermusicus en speelde samen met musici als Janine Jansen, Igor Roma, Anner Bijlsma en als lid van het Ruysdael Kwartet trad hij op in alle grote concertzalen van Nederland (Concertgebouw), Engeland (Wigmore Hall) en Japan (Oji Hall). Hun concerten op de Amsterdamse Strijkkwartet Biënnale kregen veel lof. Tussen 1999 en 2012 was Jeroen cellist van het Nieuw Ensemble, een van de toonaangevende Nederlandse ensembles voor hedendaagse muziek.

Als artistiek leider van CelloWercken Zutphen, dat zowel het Internationale Cello Festival als de Cello Academie omvat, gaf hij hedendaagse componisten de opdracht om voor het festival te schrijven. Dit leidde tot inspirerende projecten zoals The Tibetan Book of the Death en Passion of Innocence.

Den Herder is een toegewijd docent sinds hij op 22-jarige leeftijd een professoraat aan het Utrechts Conservatorium aanvaardde. Zijn lessen zijn gebaseerd op de wisselwerking tussen geest en lichaam, en een cellotechniek geïnspireerd door zijn leermeester Christopher Bunting, een voormalige leerling van Pablo Casals. Cellospelen volgens natuurlijke principes zoals zwaartekracht, karakter en speelsheid.

"Alles is muziek, speel niet om fouten te vermijden, de delegatie van lichaamsfuncties en ademhaling" zijn enkele kernpunten die leiden tot een gezonde manier om perfectie te bereiken. Zijn belangrijkste focus is om mensen bewust te maken van wat ze precies oefenen. Hij gelooft dat bewustzijn van de eigen verbeelding, gevoelig luisteren, intuïtie en de delegatie van lichaamsfuncties de beste leermeesters voor het leven zijn.

Hij was regelmatig gastdocent aan het conservatorium van Minsk (2003-2010) en gastprofessor aan de universiteit van Tainan, Taiwan. Daarnaast gaf hij masterclasses in Nederland, België, Spanje, Duitsland, Frankrijk, China en Israël. Tegenwoordig is hij docent aan de conservatoria van Utrecht en Rotterdam.

“Ik heb Jeroen den Herder het Elgar celloconcert horen spelen met het Sint-Petersburgs Filharmonisch Orkest. Hij speelde met grote klasse en gevoeligheid, en ik geloof dat hij zich zal ontwikkelen tot een geweldige cellist.” — Yehudi Menuhin, 1995.

De muziek speelde al op jonge leeftijd al een belangrijke rol. In het gezin Den Herder spelen meerdere broers en zussen een instrument op hoog niveau. In een artikel van het magazine van het Muziekinstrumentenfonds kun je er meer over lezen >>